Закон і Бізнес


Різдвяний дід


№51 (1401) 22.12—28.12.2018
4982

Цього року в деяких регіонах Німеччини на Діда Мороза надії мало. Хіба що цю роль зіграє хто-небудь із членів сім᾽ї. Хоча суми за 15 хв. роботи доходять до €100.


Раніше різдвяного діда, як він дослівно називається у Німеччині, можна було замовити в спеціальних фірмах, на біржі праці або в товаристві зі сприяння студентам вузів (DSW), яке пропонувало цей підробіток студентам і навіть надавало «спецодяг». Та й розцінки не «кусалися»: від €30 до 70 за візит.

Але сьогодні в молоді немає жодного бажання працювати у вихідні, скаржаться власники агентств, які серед іншого сприяють у пошуку Діда Мороза. Попит явно перевищує пропозицію, пише DW.

Як результат, уперше за 70 років берлінська філія DSW відмовилася від участі в організації візитів різдвяних дідів. Хоча, якщо відвідати у Святвечір кілька осель, можна, як показує практика, заробити близько €500. А якщо людина вміє грати на гітарі й добре співає — ще більше.

Здавалося б, що тут складного? Пройшов невелику підготовку, надів кожух і шапку з помпоном, поговорив 15—20 хв. з дитиною, вручив куплений батьками подарунок, а якщо їм і дитині все сподобалося, ще й отримав понад договірну оплату щедрі чайові! Але ні. І доводиться столичній газеті Berliner Zeitung кидати відчайдушний клич: «Терміново потребуємо різдвяних дідів!».