Закон і Бізнес


Ветеранам війни повернули пільги


20.12.2018 12:54
16802

Конституційний Суд України визнав неконституційним обмеження пільг ветеранів війни.


КСУ розглянув подання 50 депутатів Верховної Ради щодо відповідності конституційності пункту 9 розділу І Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року № 76–VIII, передає «ЗіБ».

Як повідомили в КСУ, цими положеннями учасники війни були позбавлені більшості пільг, зокрема права на безплатний проїзд в міському транспорті, медичних, житлово-комунальних пільг, інші категорії ветеранів війни були обмежені в отриманні пільг розміром середньомісячного доходу сім'ї.

«Держава не може в односторонньому порядку відмовитися від зобов'язання щодо соціального захисту осіб, які вже виконали свій обов'язок перед державою щодо захисту її суверенітету і територіальної цілісності. Невиконання державою соціальних зобов'язань щодо ветеранів війни, осіб, на яких поширюється чинність Закону № 3551, підриває довіру до держави», — йдеться у рішенні КСУ.

Таким чином, Суд ухвалив Рішення, яким відновив соціальні гарантії ветеранів війни.

Конституційний Суд вважає, що соціальний захист ветеранів війни, осіб, на яких поширюється чинність Закону № 3551, спрямований на забезпечення їм достатнього життєвого рівня. Обмеження або скасування пільг для ветеранів війни без рівноцінної їх заміни чи компенсації є порушенням зобов'язань держави щодо соціального захисту осіб, які захищали Вітчизну, та членів їхніх сімей.

У Рішенні Суду зазначається, що положення, визнані неконституційними, втрачають чинність через три місяці з дня ухвалення Конституційним Судом України цього Рішення.

Закон і Бізнес