Закон і Бізнес


Праця корисніша, ніж тюрма


№1 (1092) 10.01—18.01.2013
2715

Міністр юстиції Північного Рейну — Вестфалії Томас Кучати запропонував у деяких випадках замінювати тюремне ув’язнення прибиранням вулиць, а штраф — позбавленням прав водіїв.


На думку міністра, владі необхідно удосконалити систему покарань. Зокрема, Т.Кучати вважає, що накладати штраф на багатого ухильника від податків безглуздо, оскільки на його особистому бюджеті це практично не позначиться.

Крім того, міністр запропонував відмовитися від практики заміни штрафів позбавленням волі. Адже в такому разі держава залишається в програші двічі: і грошей не отримує, і утримує порушника за гратами на бюджетні кошти. Один день ув’язнення, повідомив Т.Кучати, обходиться владі приблизно в €111. Натомість, краще було б відправити того порушника підмітати вулиці або прибирати парки, вважає міністр.

Наразі у Північному Рейні — Вестфалії порушник може сам звернутися до держави з проханням призначити йому громадські роботи в рахунок тюремного строку. Як правило, 6 годин громадських робіт прирівнюються до одного дня ув’язнення. Порушник може сам запропонувати організацію, в якій хотів би попрацювати: це можуть бути як приватні структури й державні установи, так і церква.