Закон і Бізнес


Про виправдувальний вирок


№51 (1401) 22.12—28.12.2018
11345

Аби звинуватити когось у крадіжці, варто надати перелік майна, оцінити його вартість, а також переконатись у тому, що крадій не має прав власності на викрадене. Про таке йдеться у постанові Верховного Суду від 13.12.2018.


Раніше судимого чоловіка обвинуватили у тому, що він двічі викрадав з помешкання потерпілої різний дріб’язок. У ході судового слідства було встановлено, що потерпіла є дружиною викрадача, він проживав із нею, мав вільний доступ до житла, а усе викрадене є їхнім спільним майном. Також було зазначено, що сторона обвинувачення не надала даних, які б конкретизували й ідентифікували майно. На підставі зазначеного, суди першої та апеляційної інстанції чоловіка виправдали.

До касаційної інстанції звернувся прокурор, який стверджував, що суди не врахували показання свідків.

У постанові №708/120/15-к ВС вказав наступне. В мотивувальній частині виправдувального вироку має бути викладено результати дослідження, аналізу й оцінки доказів у справі, зібраних сторонами обвинувачення та захисту, в тому числі й поданих у судовому засіданні. Тягар доказування покладений на прокурора, і саме сторона обвинувачення повинна доводити винуватість особи поза розумним сумнівом, чого нею в даному кримінальному провадженні зроблено не було.