Закон і Бізнес


РАУ очікує на роз’яснення ЄСПЛ щодо позбавлення Целовальніченко права на практику


17.12.2018 11:54
3221

Рада адвокатів України направить звернення до ЄСПЛ про повний текст рішення щодо позбавлення адвоката Целовальніченко права на практику в Євросуді та доручить з’ясувати ситуацію КДКА.


Про це «ЗіБ» повідомили в прес-службі НААУ.

РАУ відзначає, що досі повний текст рішення ЄСПЛ від 4 грудня 2018 року не опубліковано на офіційному сайті суду. Проте, це рішення вже почало виконуватися тільки на підставі самого інформаційного повідомлення за підписом секретаря судової палати ЄСПЛ. Зокрема, на виконання цього рішення уже попереджено заявників, інтереси яких в Європейському Суді представляє пані Целовальніченко. Заявники, з якими існує поштовий зв’язок, отримають листа за їхньою останньою відомою адресою. Засобам масової інформації пропонується повідомити про це рішення громадськість з метою доведення його до відома заявників, які мешкають на території, що не обслуговується Укрпоштою, як і будь-кого, хто має намір подати заяву до ЄСПЛ.

В зв’язку з цим РАУ вирішила звернутися до ЄСПЛ із запитом про отримання повного тексту рішення для його публікації в українському перекладі та про надання інформації про те, в якій конкретній справі, де адвокат Целовальніченко є захисником, нею було допущено порушення та яким чином суд дійшов висновку про наявність ознак таких порушень.

В інформаційному повідомленні ЄСПЛ не уточнено багатьох важливих юридичних деталей, зокрема, у рамках якої конкретно справи судом визначено ознаки шахрайських дій з боку адвоката та інші порушення. Так само не відомо, в який спосіб Європейським судом було встановлено позитивний висновок про наявність таких порушень та невідоповідностей у документах, які подавала український адвокат до ЄСПЛ.

За результатами розгляду цього питання РАУ також створила спеціальну комісію у складі адвокатів та членів Української Гельсинської правозахисної групи для дослідження цієї ситуації, а також вирішила звернутися до КДКА м. Києва, аби дисциплінарний орган у межах законних повноважень отримав необхідні документи та пояснення від усіх сторін.

Закон і Бізнес