Закон і Бізнес


РАУ звернеться до CCBE з приводу рішення ЄСПЛ щодо адвоката Целовальніченко


14.12.2018 13:23
4678

Рада адвокатів України створила робочу групу для вивчення ситуації, що склалася у зв’язку із рішенням Європейського суду з прав людини про позбавлення українського адвоката Наталії Целовальніченко права на практику в ЄСПЛ.


Питання розглядалося під час другої частини засідання РАУ, яка проходить сьогодні, 14 грудня, у Києві, передає «Закон і Бізнес».

Нагадаємо, ЄСПЛ прийняв таке рішення через те, що адвокат надавала неправдиву інформацію та зловживала правом на звернення до Суду. Зокрема, при поданні деяких заяв до ЄСПЛ, вона подавала фальсифіковані документи та документи від померлих людей. Але довічна заборона представництва у Євросуді не повною мірою узгоджується із Регламентом Євросуду.

Про рішення ЄСПЛ відомо лише з офіційного прес-релізу суду. Сам текст рішення наразі відсутній.

Прецедент відсторонення адвоката не у конкретному провадженні, а в усіх справах може становити загрозу для всіх адвокатів, в тому числі, у країнах Європи, де рішення ЄСПЛ є джерелом права, - наголошують у РАУ.

То ж після отримання тексту рішення ЄСПЛ, у РАУ звернуться до Ради адвокатур та юридичних асоціацій Європи (The Council of Bars and Law Societies of Europe, CCBE).

Закон і Бізнес