Закон і Бізнес


Острів без пластику


№50 (1400) 15.12—21.12.2018
3989

На острові Ко Самет у Таїланді тепер не можна використовувати пластикові пакети або контейнери. Порушникам доведеться заплатити штраф.


За повідомленням влади острова, розташованого на 100 км південніше від Паттаї, вся територія тут оголошена вільною від пластикових пакетів і контейнерів з пінополістиролу. Замість них туристам пропонують використовувати мішки та ємності з натуральних матеріалів.

Ко Самет щодня відвідують у середньому 1500 туристів, кожен з яких, за підрахунками, залишає на острові не менш як 8 пакетів. У результаті щодня там скупчується близько 12000 пакетів, що не розкладаються. З 1981 ро-
ку острів визнано національним заповідником, і влада побоюється, що така кількість пластику може призвести до екологічної катастрофи.

Для туристів, які проігнорували заборону, передбачено покарання. Спершу їм оголосять попередження, а при повторному порушенні екологічної дисципліни доведеться заплатити штраф у розмірі 1500 батів (майже 1300 грн.).

Услід за Ко Саметом заборонити пластик хочуть і на острові Самуї. Там планують відмовитися від пластмасових соломинок і одноразового посуду.