Закон і Бізнес


За морем життя не худо

Країна фіордів визнана найбільш процвітаючою у світі


Про рівень підтримки правопорядку говорить, наприклад, існування в Норвегії спеціальної «оленячої поліції».

№50 (1400) 15.12—21.12.2018
5141

Найбільш процвітаючою країною у світі виявилася Норвегія. На думку експертів, тут найвищий рівень безпеки. Утім, і решта показників, які брали до уваги експерти, на високому рівні.


На другому місці Нова Зеландія, що отримала найвищу оцінку за соціальні відносини. А ось Фінляндія, хоч і визнана найкращою відразу за двома показниками — демократичністю влади і рівнем освіти, зайняла тільки 3-є місце: донизу тягне охорона здоров’я.

Всього до рейтингу Legatum Pro-sperity Index 2018 включено 149 країн. Вони оцінюються за 9 критеріями.

До першої десятки з країн ЄС також увійшли Данія та Швеція (на 5-му і 6-му місцях відповідно), Велика Британія (на 7-му), Нідерланди та Ірландія (на 9-му і 10-му).

Україна розмістилася на 111-му місці, між Малаві та Джибуті. Це найгірший показник як в Європі, так і серед країн колишнього СНД. Найближчим у рейтингу — на 10 місць вище — виявився Таджикистан.

За рівнем освіти наша країна входить до першої півсотні (46-е місце), але за рівнем здоров’я громадян майже на дні — 137-е (це нижче за Ліберію, але вище за Ефіопію). Показник ефективності уряду теж низький — 129-е місце, але тут ми на дві позиції вище за Білорусь. 128-е місце — за критерієм безпеки, це відразу після Мексики, але перед Гондурасом.

Рейтинг складається раз на два роки. У 2016-му Норвегія була другою, а очолювала список Нова Зеландія. Україна перебувала на чотири рядки вище й займала 107-у позицію, а у 2014-му — досить високе 63-є місце.