Закон і Бізнес


Цілющий етил


№50 (1400) 15.12—21.12.2018
3961

При формуванні системи обігу лікарських засобів пріоритетом мають бути інтереси пацієнта, які полягають у доступності ліків. Тож нардепи пропонують розпочати кампанію щодо порятунку національного виробника, постачаючи йому спирт за нульовою податковою ставкою.


Готуючи проект закону «Зробимо ліки дешевшими!» («Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення розвитку вітчизняної фармацевтичної галузі») №9374, народні обранці поринули у вивчення досвіду країн Старого світу.

Запозичивши методологію оподаткування в Європейському Союзі, нардепи вирішили знизити спеціальну ставку ПДВ для операцій щодо постачання на митній території України та ввезення на митну територію лікарських засобів із 7 до 0%. Також пропонується скасувати квоти на отримання спирту вітчизняними фармкомпаніями для виробництва лікарських засобів.

Відсутність ПДВ на спирт для медичних цілей — поширена у світі практика. Єдине запитання — хто буде контролювати його цільове використання, зважаючи на те, що, за офіційними даними, більше від половини етилового спирту, виробленого державними заводами, використовується для створення фальсифікату?