Закон і Бізнес


Взялися за релігію


№50 (1400) 15.12—21.12.2018
3883

Народні обранці взялися відстоювати права набожних громадян і служителів культу. Для цього запропоновано запровадити кримінальну відповідальність за перешкоджання діяльності релігійних організацій.


За такі дії в проекті «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України» (№9380) передбачене покарання у вигляді позбавлення волі до 3 років. Однак найбільшого захисту, на думку представників народу, релігія потребує від дій посадовців.

Певно, тому дії, вчинені особою з використанням свого службового становища, або із застосуванням насильства чи погрозою його застосування, або із самовільним захопленням, зайняттям, привласненням майна, будівель чи земельних ділянок, які належать релігійним організаціям, пропонують карати позбавленням волі на строк до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Автор проекту повідомляє, що ситуація нині критична. Зокрема, відбувається незаконний збір персональних даних із закритих баз даних державних органів проти різних вірян. Та чи будуть запропоновані заходи ефективними, якщо часто-густо за такими посяганнями стоять самі високопосадовці?

Швидше за все, парламент навіть не розглядатиме такий закон, пославшись на те, що церква відокремлена від держави, тож нехай сама про себе й дбає.