Закон і Бізнес


Ризикована професія


№50 (1400) 15.12—21.12.2018
ОЛЕКСАНДРА ГРЕСЬ
5017

Доки захисники обговорюють ризики нової редакції профільного закону, посадовці в регіонах здійснюють тиск на органи професійного самоврядування.


Комітет з протидії та запобігання корупції Верховної Ради не підтримав законопроект №9055, зазначивши, що документ містить низку корупційних ризиків. Про це на засіданні Ради адвокатів України повідомила голова РАУ, НААУ Лідія Ізовітова. Втім, розробники проекту наполягають на його прийнятті у першому читанні. Мовляв, до другого внесуть правки, які б задовольнили усіх адвокатів.

У РАУ ж таку пропозицію вважають хибною і мають намір надалі наполягати на неможливості прийняття цього проекту. Наразі зазначена редакція, у купі зі статтями кодексів, які передбачають відповідальність за зловживання процесуальними правами, може унеможливити ефективний захист осіб, які звертаються за правовою допомогою.

Іншої позиції дотримується Європейський суд з прав людини. Своїм проміжним рішенням він назавжди відсторонив одного українського адвоката від участі у справах за подання сфальшованих доказів. Наразі ЄСПЛ зобов'язав українських посадовці довести проблематику до відома національних самоврядних органів. У РАУ ж вважають, що таке рішення не випадково винесене ЄСПЛ саме під час обговорення проекту №9055.

Наступною проблемою, що збурила професійну спільноту, став інцидент під час проведення конференції адвокатів на Дніпропетровщині області. Зібрання намагались зірвати громадські активісти з відома обласної державної адміністрації. Невдоволення посадовців викликала перспектива переобрання голови місцевої КДКА Миколи Верби. За повідомленням голови облради Тетяни Лещенко, присутньої на засіданні РАУ, напередодні конференції її викликали до ОДА, погрожували, вимагали відтермінувати дату заходу на 2 місяці та сприяти обранню конкретної особи на посаду очільника голови КДКА.

Оскільки Т.Лещенко відмовилась пристати на умови посадовців, учасників конференції не пустили у завчасно орендоване приміщення. А коли ті перебрались до іншої будівлі, невідомі закинули у вікна газові шашки. Не зважаючи на перепони, правники області проголосували усі пункти, включені до порядку денного.

У РАУ занепокоєні подією. До ради області терміново виїздила голова комітету захисту прав адвокатів НААУ Ганна Боряк, яка намагалась розібратись у ситуації на місці. Звіт Г.Боряк, а також матеріали, надані захисниками з області, розглядатиме спеціальна комісія, створена при РАУ.

Не виключено, що ці та інші питання ґрунтовніше будуть розглянуті на х'їзді адвокатів, присвяченому обранню двох членів Вищої ради правосуддя та одного члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Форум розпочне роботу 15 лютого 2019 р, орієнтовно — у Києві. З приміщенням правники визначаться до 31 грудня. Квота на з'їзд — 1 делегат від 250 адвокатів, унесених до ЄРАУ, але не менше 5-ти від регіону.