Закон і Бізнес


«Мовні» розмови


№1 (1092) 10.01—18.01.2013
2825

У Верховній Раді зареєстрований новий «мовний» проект. У цьому документі пропонується зобов’язати посадових осіб використовувати українську, громадяни ж зможуть звертатися до них будь-якою прийнятною для сторін мовою.


Народний депутат від фракції ВО «Батьківщина» Микола Катеринчук уніс на розгляд Верховної Ради проект «Про державну мову України» (№1144), який, крім іншого, передбачає скасування прийнятого раніше закону «Про принципи державної мовної політики».

Парламентар відзначає, що ініціатива спрямована на забезпечення використання української мови як державної на всій території країни, забезпечення права громадян на використання державної мови, захист і розвиток мовної культури.

«Мета закону — визначити обов’язки органів влади, посадових осіб щодо української мови як державної, а також відповідні права громадян. Закон передбачає обов’язок будь-яких посадових осіб використовувати українську мову як державну», — мовиться в пояснювальній записці до проекту. Згідно з цим документом громадяни мають право звертатися до органів державної влади, місцевого самоврядування, в підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, до посадових осіб українською або іншою мовою, прийнятною для сторін.

У тексті проекту, зокрема, мовиться, що «обов’язковість використання державної мови України не повинна тлумачитися як заперечення або применшення права на використання інших мов на території України».