Закон і Бізнес


Туманність золотих віз


№50 (1400) 15.12—21.12.2018
3430

Країна із 7 грудня припинила дію програми видачі золотих віз. Вони дають право іноземним інвесторам отримати посвідку на проживання в країні. Такий крок пояснюється боротьбою з фінансовими злочинами.


Віза інвестора Tier 1 з’явилась у 2008 році з метою привабити багатих людей, котрі проживають за межами Європейського Союзу. Наприклад, минулого року її отримало понад 1000 громадян, переважно з Росії та Китаю.

Для цього необхідно було інвестувати щонайменше 2 млн фунтів в економіку країни. Як правило, це виражається в купівлі державних цінних паперів або акцій місцевих компаній у перші 3 місяці після переїзду на Туманний Альбіон. Також від інвесторів потрібно було мати рахунок у британському банку й позитивну характеристику.

Проте програму почали критикувати через побоювання, що її використовують для відмивання грошей. У британському уряді пообіцяли, що золоті візи почнуть видавати знову після того, як з’явиться система перевірки походження коштів.

З наступного року перевіркою фінансових і бізнес-інтересів претендентів займатимуться незалежні аудитори. До їхніх обов’язків також належатиме перевірка того, що вкладені гроші належали інвесторові не менше ніж 2 роки.