Закон і Бізнес


Нотаріуси обговорили шляхи забезпечення кібербезпеки


12.12.2018 14:36
2979

Захищеність нотаріусів та реєстраторів від атак хакерів залишається на недостатньому рівні, незважаючи на певні заходи із захисту державних реєстрів. Нотаріуси впевнені, що для забезпечення кібербезпеки потрібні комплексні рішення з чіткою позицією держави.


Про це йшла мова в ході круглого столу на тему «Кібербезпека нотаріусів і державних реєстрів України: ризики, інструменти та методи вирішення проблеми», який відбувся 11 грудня в Києві, передає «ЗіБ».

Під час обговорення проблем входу зловмисників у реєстри член Ради Нотаріальної палати України, голова комісії НПУ з питань протидії кіберзлочинності Наталія Козаєва зазначила, що на даний момент не існує єдиних правил сертифікації робочого місця реєстратора. Звичайно ж, деякі вимоги до програмного забезпечення та техніки присутні, але на практиці дуже часто нотаріуси використовують один комп’ютер і для роботи в реєстрах, і для користування електронною поштою, Інтернетом тощо.

З позитивних тенденцій можна відзначити те, що після переходу реєстраторів у 2017 році на захищені ключі кількість випадків несанкціонованого доступу зменшилася в рази, і вже у 2018 році такі випадки були поодинокими. Важливо і те, що багато нотаріусів зараз переходять на постійні IP-адреси. Але проблематика і ризики залишаються, адже реєстратори і нотаріуси – юристи, а не «айтішники», звернула увагу Н.Козаєва.

Нотаріальна палата України і, зокрема, комісія НПУ з питань протидії кіберзлочинності, з метою покращення обізнаності нотаріусів у способах захисту свого робочого місця проводить різноманітні семінари та інші заходи, готує роз’яснення, але в цьому діалозі не вистачає держави, регулятора, який буде пропонувати нотаріусам надійні шляхи забезпечення кібербезпеки, з яким можна буде знаходити спільні рішення. Перш за все, варто хоча б впровадити двофакторну автентифікацію входу в реєстри, а також механізм «єдиного циклу», на чому давно наполягає НПУ.

Ще одна суттєва проблема – коли нотаріуси виявляють незаконні реєстраційні дії, вчинені третіми особами, у них немає законодавчого механізму для захисту власника. На думку нотаріуса, цю проблему варто вирішувати якісно та безболісно, щоб не збільшувати ланцюжок постраждалих людей.

Закон і Бізнес