Закон і Бізнес


Пенсія з правом на перерахунок


№50 (1400) 15.12—21.12.2018
1043853

Пенсія — єдиний засіб до існування колишнього державного службовця. Тож позбавлення права на її отримання в обіцяному раніше розмірі, а також відмова держави від перерахунку виплат є звуженням прав і свобод.


Таку скаргу до Конституційного Суду направив Василь Мосюрчак. Як зазначив суддя-доповідач Михайло Гультай, автор клопотання поставив під сумнів конституційність втрати чинності попередньою редакцією закону «Про державну службу» від 16.12.93 №3723-XII. Також скаржник оспорює положення п.5 розд.III «Прикінцеві положення» закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 2.03.2015 №213–VIII. Вони передбачали скасування з 1.06.2015 норм щодо пенсійного забезпечення осіб, яким пенсії або довічне грошове утримання призначаються відповідно до низки законів.

В.Мосюрчак. вважає, що тим самим законодавець звузив його права. Адже відмова в перерахунку, що був передбачений ст.37-1 закону №3723-XII, суттєво звужує право на пенсійне забезпечення.

Прикметно, що починав розгляд цього клопотання перший сенат КС, але передав його на розгляд Великої палати. Така потреба виникає у разі, якщо виникає необхідність у тлумаченні Конституції або майбутнє рішення може не узгоджуватися із раніше висловленими правовими позиціями Суду. Тепер свою думку має сказати ВП КС, і є шанс, що вона змінить позицію попередників та визнає право на перерахунок пенсій однією із гарантій соціального захисту.

Наразі Суд перейшов у закриту частину засідання для прийняття рішення.