Закон і Бізнес


Етика під градусом

Суддю усунули від роботи за 10 тижнів до того, як ВРП прийняла таке рішення


№49 (1399) 08.12—14.12.2018
Аліна ПРИШЛЮК
5846

Служителя Феміди вирішили провчити за керування автомобілем напідпитку, позбавивши повноважень на 2 місяці. Поки подання йшло з дисциплінарної палати до Вищої ради правосуддя, винуватець устиг відбути покарання й пройти навчальний курс, спеціально для нього розроблений.


На дії Зеновія Макойди, який працює в Апеляційному суді Львівської області, до ВРП поскаржилися працівники СБУ. У листопаді 2016 року він виїхав серед ночі на смугу зустрічного руху. Патрульні затримали порушника, а він їм відповів ненормативною лексикою. Поліцейські склали протокол і направили в суд за місцем проживання, але справу закрили через те, що сплив строк давності.

Працівники СБУ з’ясували, що любов до оковитої зафіксована не вперше — подібний протокол уже мав місце у квітні 2014 року. Тоді працівники ДАІ затримали порушника також опівночі. Чоловікові так само вдалося уникнути відповідальності через те, що минув строк давності. В обох випадках суддя казав, що він «непрацюючий».

Ще раніше, у 2011 році, автомобіль судді протаранив шлагбаум на в’їзді до с.Солонці. Очевидці подій запевняли, що за кермом був З.Макойда, одначе протокол працівники ДАІ чомусь склали на іншу особу.

Хоча для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності за проступки, допущені у 2011—2014 роках, строк минув, останнє порушення викликало інтерес у дисциплінарної палати. Проти судді відкрили провадження, вважаючи, що своїми діями він ганьбить високе звання.

Додані до звернення матеріали — диски, на яких містяться відеофайли із записами, зробленими з нагрудних камер патрульних поліцейських, підтвердили факти неналежної поведінки.

Перша дисциплінарна палата ВРП дійшла висновку, що бездоганна поведінка суддів означає уникнення порушень норм етики не тільки під час виконання професійних обов’язків, а й в особистому житті. Оскільки З.Микойда цього не продемонстрував, його вирішили відсторонити на 2 місяці від здійснення правосуддя з позбавленням доплат і відправити до Національної школи суддів вивчати професійну етику. Повернутися на роботу чоловік зміг би, лише пройшовши кваліфікаційне оцінювання та підтвердивши здатність кваліфіковано виконувати свої обов’язки.

На розгляд подання ПДП ВРП про відсторонення З.Микойда не з’явився, але написав Раді листа. У ньому він повідомив про те, що термін його відсторонення… закінчився, адже рішення палата прийняла аж 14 вересня. За час, поки подання дійшло до ВРП, суддя не тільки встиг пройти спеціально для нього розроблений у львівському відділенні НШС курс етики, а й повідомити про це кваліфікаційну комісію та подати всі необхідні документи для подальшого оцінювання.

На засідання Ради чоловік приїхати не зміг, бо лікує суглоби, але запевнив, що питання можна розглянути без його участі.

ВРП заслухала доповідача із цього питання Андрія Бойка й вирішила підтримати рішення ДП.

Між іншим, подання про відсторонення потрапило до ВРП 2 листопада, на той час більшість свого покарання суддя вже відбув. Утім, залишається незрозумілим, чи його відсторонили заднім числом, через 3 тижні після того, як дисциплінарне стягнення добігло кінця, чи йому доведеться ще 2 місяці сидіти без роботи та проходити ще один курс навчання в НШС. Але тоді виходить, що попереднє відсторонення, про що є наказ голови суду, було незаконним…