Закон і Бізнес


Логіка та довіра

Минулі прорахунки свідка не є підставою для сумніву в правдивості показань


№49 (1399) 08.12—14.12.2018
КАТЕРИНА БЄЛЯЄВА
6510

Злочини, колись скоєні свідком, не впливають на доведеність винуватості обвинуваченого. Про таке йдеться в постанові Верховного Суду від 27.11.2018.


Керуючи авто під впливом наркотичних речовин, водій збив пішохода на смерть. Аби приховати злочин, власник машини відвіз тіло подалі від людських очей та заховав у кущах на березі річки. Перша інстанція за сукупністю злочинів засудила чоловіка до позбавлення волі на 6 років 6 місяців із позбавленням права керувати транспортним засобом на 3 роки. Ухвалою апеляційного суду вирок залишено без змін.

До касаційної ланки звернувся захисник засудженого. Він просив переглянути рішення попередніх інстанцій, оскільки вважав, що вердикти прийняті з посиланням на недопустимі докази. Ними адвокат уважав неналежно оформлені протоколи та показання свідка, який, на його переконання, раніше скоював аналогічні злочини, які були кваліфіковані за іншими статтями.

У постанові №354/452/17 судді другої судової палати Касаційного кримінального суду зазначили таке. Переглядаючи справу за апеляційною скаргою захисника в частині неповноти судового розгляду, невідповідності висновків місцевого суду фактичним обставинам кримінального провадження, а також недопустимості деяких доказів, друга інстанція навела докладні мотиви ухваленого рішення та не встановила істотних порушень кримінального процесуального закону, які б завадили повно та всебічно вивчити обставини справи та дати правильну юридичну оцінку діям засудженого.

Доводи захисника, що свідок свого часу скоїв аналогічні діяння, які дістали іншу правову кваліфікацію, колегія суддів визнала безпідставними, оскільки минуле свідка жодним чином не впливає на доведеність винуватості засудженого.

Колегія визнала, що призначене покарання відповідає вимогам ст.65 Кримінального кодексу та є необхідним і достатнім для виправлення засудженого та запобігання новим злочинам.

Ураховано ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, дані про особу засудженого, обставину, яка пом’якшує покарання, — часткове відшкодування заподіяних потерпілій збитків та відсутність обставин, які обтяжують покарання.