Закон і Бізнес


Про обіцяне житло


№49 (1399) 08.12—14.12.2018
10015

Відсутність бюджетних асигнувань не позбавляє посадовців обов’язку надати житло особам, що перебувають на квартирному обліку, у визначений законом строк. Про таке йдеться у постанові Верховного Суду від 28.11.2018.


До суду звернувся інвалід 2 групи, учасник бойових дій, який з 1992 р. перебував на обліку як особа, що першочергово потребує поліпшення житлових умов. На момент подання позову, позивач проживав в орендованому житлі з дружиною - інвалідом 3 групи та дочкою - інвалідом 2 групи. Тож він просив суд зобов’язати посадовців врешті надати йому житло.

Суд першої інстанції зобов’язав посадовців ухвалити рішення та надати позивачу житло відповідно до встановлених санітарних та технічних норм, а також з урахуванням кількості членів його сім'ї. Рішення було мотивоване тим, що ненадання позивачу як інваліду війни житла протягом 24 р. перебування на обліку є грубим порушенням його прав та охоронюваних законом інтересів. Апеляційний суд залишив вердикт без змін.

Чиновники поскаржились до касаційного суду, мотивувавши ремство тим, що позивач у списку осіб на першочергове отримання житла не є першим, перед ним у списку є інші особи і житло має надаватись в порядку черговості.

У постанові №203/1784/16-ц ВС вказав, що доводи касаційної скарги про те, що міська рада не має на цей час житла, переданого державною адміністрацією, для подальшого передання його позивачу, а з державного бюджету не виділено коштів для таких цілей, не можуть бути взяті до уваги, оскільки відсутність матеріального забезпечення не є підставою для порушення прав позивача.