Закон і Бізнес


Штраф за ДТП


№49 (1399) 08.12—14.12.2018
15752

Надто низькі штрафи у разі потрапляння у просте ДТП не стримують водіїв від порушення правил дорожнього руху. Тому їх слід збільшити — разів у десять...


Необхідність схвалення проекту «Про внесення змін до статті 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення» (№9348) обґрунтовується тим, що порушення ПДР є дуже поширеним в Україні явищем. Тільки за І півріччя цього року зареєстровано понад 68 тис. ДТП, в яких постраждали майже 13000 осіб.

Однак, якщо внаслідок аварії потерпілим заподіяно лише легкі тілесні ушкодження, відсутні підстави для притягнення винних до кримінальної відповідальності. Натомість санкція ст.124 КпАП становить лише 20 неоподатковувані мінімуми доходів громадян (340 грн.). На думку автора проекту, такий штраф є занадто поблажливим і має наслідком масове ігнорування водіями правил дорожнього руху.

Зменшити кількість ДТП допоможе збільшення до 200 н.м.д.г. (3400 грн.) розміру штрафу за пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць чи іншого майна. Причому — не залежно від завданої шкоди. Це, переконаний нардеп, дисциплінуватиме учасників дорожнього руху.

Нагадаємо: раніше пропонувалося передбачити санкції за ДТП, унаслідок якого потерпілий зазнав короткочасного розладу здоров’я.