Закон і Бізнес


Без шансів на волю


№48 (1398) 01.12—07.12.2018
ЛЕВ СЕМИШОЦЬКИЙ
4508

Підозрюваних у скоєнні злочину проти держави та ймовірних терористів слід обов’язково ізолювати від суспільства. Така вимога з’явилась у Кримінальному процесуальному кодексі в жовтні 2014 р. З огляду на ситуацію в країні все начебто логічно, та чи відповідає ця норма Конституції?


Таке запитання перед Великою палатою Конституційного Суду поставили народний депутат Надія Савченко, колишній голова Миронівської сільської ради Донецької області Ігор Костоглодов, а також Марина Ковтун, яку обвинувачують в організації терористичного акту в Харкові. Тримання під вартою стало єдиним можливим для них запобіжним заходом після доповнення ст.176 КПК новою частиною (закон від 7.10.2014 №1689-VІІ).

Претензії очевидні: безальтернативне тримання за ґратами для осіб, яким пред’явлені підозри за стст.109—1141, 258—2585, 260, 261 Кримінального кодексу. Це, на думку заявників, звужує їхні права, на відміну від інших осіб, котрим закидають скоєння злочинів аналогічного ступеня тяжкості. Разом з тим у Страсбурзі не раз звертали увагу на те, що тяжкість обвинувачення чи тривалість максимального покарання самі собою не можуть виправдовувати обмеження права на свободу та особисту недоторканність. Як наслідок, Європейський суд з прав людини неодноразово констатував порушення в разі такого ставлення до осіб, вина яких ще не доведена. Навіть якщо йшлося про тримання за ґратами вбивць чи ґвалтівників.

На думку експертів, поява ч.5 ст.176 КПК не тільки звужує права підозрюваних, а й уможливлює тримання під вартою осіб без обґрунтування необхідності такого обмеження волі. Тому КС насамперед має проаналізувати, чи узгоджується нововведення з конституційним принципом презумпції невинуватості та європейськими гарантіями.

Для єдиного органу конституційної юрисдикції рішення в цій справі стане тестом на політичну незаангажованість. Адже закон приймали насамперед з огляду на невідворотність покарання для тих, хто становить небезпеку для влади. Такий крок був би виправданий в умовах воєнного стану, але не в мирний час, в якому донедавна офіційно жила вся країна.

Якщо ж такі обмеження встоять у КС, це відкриє можливість розширити означений перелік іншими злочинами.

Наразі слухання у ВП КС перейшли в закриту частину засідання, але як скоро буде узгоджено текст самого рішення? Прогнозів ніхто не дає…