Закон і Бізнес


Присилення до неробства

Корейці готові платити, щоб їх примусили відпочити


№48 (1398) 01.12—07.12.2018
Артем ВОРОНІН, Бі-Бі-Сі
4037

«В’язниця всередині» — проект для виснажених офісних працівників і клерків. Вони платять по $90, щоб нічого не робити хоча б добу.


«Вільготне життя — це передчасна смерть», — говорить Йоганн фон Гете. «Звільнення себе від праці є злочином», — погоджується з ним Лев Толстой. Тому часто людину, яка прагне стати успішною, починають мучити докори сумління, якщо вона нічим не зайнята.

У Південній Кореї, де люди працюють по 100 год. на тиждень, зазнаючи величезного стресу, знайшли оригінальний вихід. Корейці сідають у своєрідну платну «в’язницю».

Проект існує з 2013 року. На галявині посеред лісу стоїть двоповерхова сіра будівля. Вона могла б видатися звичайним офісом, коли б не її розташування і охоронець у формі, який патрулює територію.

На вході необхідно віддати всі особисті речі, потім видають сіру або синю робу — точнісінько як у в’язнів — і відводять у карцер. Крім одягу, клієнти отримують килимок для йоги, набір для чаювання, ручку і зошит.

Їх випускають з «карцеру» в певний час. Їжу подають крізь невелике віконце у дверях камери. У самій камері є туалет і все потрібне для вмивання, але немає дзеркал. Сплять клієнти на підлозі, підстеливши матрац або ковдру.

Тут дотримуються суворих правил. З іншими «арештантами» спілкуватися можна тільки в спеціально відведений час, протягом групових занять «для духовного розвитку». Основну частину дня клієнти проводять в ізоляції, в повній тиші.

У 2017 році кожен кореєць у середньому відпрацював 2024 години. Вважається, що саме робота без відпочинку стає причиною депресії. Тому не дивно, що за час існування проекту у «в’язниці» побувало близько 2000 осіб.