Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 48/2018. Анонс публікацій


30.11.2018 13:37
3066

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 48. 1 - 7 грудня 2018 року.


Юрій Луценко впіймав велику рибу, відкривши провадження проти члена Вищої ради правосуддя Павла ГРЕЧКІВСЬКОГО. Проти останнього ополчились журналісти. Попри це, обвинувачений успішно захистився в суді, а його справа стала показовою. Про тонкощі свого захисту він розповів в ексклюзивному інтерв’ю «ЗіБ».

 

Підсумки реформ, які торкнулися кримінального права та процесу, підіб’ють у ході VIII щорічного форуму Асоціації адвокатів України. Від провідних фахівців учасники обговорень почують практичні поради, що стосуються як професійної діяльності, так і захисту професійних прав. Про те, які ризики несе в собі професійний успіх та чому не варто відступати у протистоянні із силовими структурами, розповів голова комітету захисту прав адвокатів ААУ, член Ради адвокатів м.Києва, член комітету захисту прав адвокатів Національної асоціації адвокатів України Володимир КЛОЧКОВ.

 

Підозрюваних у скоєнні злочину проти держави та ймовірних терористів слід обов’язково ізолювати від суспільства. Така вимога з’явилась у Кримінальному процесуальному кодексі в жовтні 2014 р. З огляду на ситуацію в країні все начебто логічно, та чи відповідає ця норма Конституції читайте в статті «Без шансів на волю».

 

Невиконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні дуже турбує. Старий світ готовий консультувати нашу владу. Проте заявники й досі залишаються ні з чим то через відсутність коштів у бюджеті, то через неможливість знайти відповідальних за невиконання вердиктів. За який час Україна зможе розрахуватись із заявниками до ЄСПЛ, дізнаєтесь у матеріалі «Обіцяного 9 років ждуть».

 

Як відсіяти корупціонерів та залишити ідеальних кандидатів? Як зробити так, щоб ідеальний кандидат через п’ять років роботи не став корупціонером? Як, не зменшивши прозорості, захистити приватність? Про це говорили міжнародні та українські експерти. Які ж темні та світлі сторони має відбор майбутніх творців справедливості, читайте у статті «Феміда під мікроскопом».

 

Шлях до побудови правової держави заріс чортополохом корупції. Тож слідчі органи для боротьби із цим явищем використовують, зокрема, агентурну мережу. Про те, як протистояти перетворенню благих намірів на політичні репресії, розмірковували адвокати та представники слідчих органів. Докладніше — у статті «Підсадна качка».

 

У всіх є претензії до суддів. Кожному хотілося б отримати вигідне для себе рішення. Однак, коли претензії та бажання рвуть дамбу дозволеного, ВРП реагує. Наскільки це можливо в межах повноважень. Про випадки тиску на суддів, читайте у матеріалі «Зона тиску».

 

Мабуть, уперше у правничих колах судді окреслювали проблему зі свого боку, а захисники бізнесу говорили про те саме, але зовсім інше. Такий альянс поглядів може змінити позиції і тих, і інших, але спочатку з’являться ідеї, як консолідовано захищати право. Як «Господарники» з адвокатами шукали порозуміння щодо спірних питань, читайте у статті «Антибатл» нарадчої

 

Про судову реформу говорять уже давно. Однак з кожним її «етапом» проявляються «нюанси» роботи реформаторів, що мають наслідком протиправні звільнення суддів за результатами оцінювання. Чи узгоджується ця процедура з Конституцією та європейськими гарантіями, розповіли АННА МАРТИНЕНКО, адвокат, АК «Кравець і партнери»та РОСТИСЛАВ КРАВЕЦЬ, адвокат, старший партнер АК «Кравець і партнери». Докладніше — у матеріалі «Кваліфікаційна дискваліфікація».

 

Аби суд дозволив розпочати спеціальне досудове розслідування, сторона обвинувачення має надати беззаперечні докази того, що особа має процесуальний статус підозрюваного, переховується від національних слідчих органів, та оголошений у міжнародний розшук. Для адвоката відсутність таких доказів — вагомий аргумент на користь клієнта.  Як адвокату захистити інтереси клієнта під час спеціального досудового розслідування, розповів ОЛЕКСІЙ КАЛИННИКОВ, старший партнер АО «Могильницький і партнери»  у статті «Відсутність — не аргумент».

 

Із прийняттям Кримінального процесуального кодексу кардинально змінилися процес розслідування злочинів, перелік його учасників, їхні права та обов’язки. Звісно, він не був ідеальним і деякі положення викликали суперечки у фахових колах. Проте спроби його вдосконалити під конкретні потреби, як правило, лише погіршували становище сторін кримінального провадження. Докладніше про зміни до КПк розповіли ВАСИЛЬ ФАРИННИК, старший партнер АО «Татаров Фаринник Головко», д.ю.н., НАТАЛЯ ГОЛОВКО, старший партнер АО «Татаров Фаринник Головко» та ЄВГЕНІЙ ОЛЕФІРЕНКО, юрист АО «Татаров Фаринник Головко» у статті «Зворотний бік сирих норм».

 

Доки хтось переймається падінням курсу біткоїна, правники наголошують, що в разі внесення змін до Податкового кодексу до активів громадян зарахують усе. Навіть «золото» в комп’ютерних іграх. Докладніше проможливе оподаткування біткоїнів, читайте у статті ««Майниш» — плати!».

 

Часто-густо можна почути від осіб, яких, зокрема, обвинувачують в отриманні неправомірної вигоди, що насправді мала місце провокація. Подекуди такий факт констатують і суди. Проаналізуємо, які форми контрольованого злочину є допустимими й наскільки чітко закон відмежовує підбурювання до скоєння злочину від правомірних дій працівників правоохоронних органів. Про конфіденційне співробітництво та провокацію злочину в практиці сьогодення, розповів ОЛЕКСАНДРА ЛАСТОВКА, помічник адвоката АО «Barristers», к.ю.н. у статті «Відмежуватися від підбурювання».