Закон і Бізнес


Документи під контролем


№48 (1398) 01.12—07.12.2018
4021

Фахівці Oleh Rachuk LF розповіли про правила підготовки галузевих переліків документів органами державної влади для підприємств, установ, організацій певної галузі чи сфери діяльності.


У дописі на Facebook-сторінці фірми зазначається, що правила визначені Міністерством юстиції у наказі «Про затвердження Порядку підготовки галузевих переліків документів із зазначенням строків їх зберігання» від 23.04.18 р. №1244/5.3.

Для підготовки проекту галузевого переліку в держоргані створюватимуть робочу групу. Остаточний перелік погоджуватиме Голова Укрдержархіву, після цього його затверджуватиме відповідний держорган.

Галузевий перелік запроваджуватимуть з 1 січня року, наступного за роком його затвердження.

Експерти нагадали про те, що знищення документів без попереднього проведення експертизи їх цінності заборонено. Її може ініціювати власник цих документів або державна архівна установа за згодою власника.

Якщо виникає загроза знищення або значного погіршення стану цих документів, їх власник зобов'язаний повідомити про це державну архівну установу для організації експертизи цінності цих документів.