Закон і Бізнес


Підприємець-надомник


№48 (1398) 01.12—07.12.2018
6042

Дискусія щодо можливості займатися підприємницькою діяльністю у власній квартирі триває не один рік. Раз у раз законодавець намагається якось урегулювати це питання, але наразі все залишається по-старому.


Чергова спроба встановити повну заборону на облаштування офісів у багатоквартирних будинках реалізована в проекті «Про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР та інших законодавчих актів України» (№6424-1). Він є альтернативним до доопрацьованого профільним комітетом законопроекту №6424-д.

Документ №6424-1, зокрема, дозволяє використання квартири її власником (чи зареєстрованою в ній особою) для ведення господарської діяльності. Проте це стосується тільки житла в будинках, в яких менше ніж 16 поверхів. Адже відкриття будь-яких офісів чи адмінприміщень заборонено окремою нормою.

У них навіть можна буде облаштувати хостели. Щоправда, для надання притулку туристам, а не особам, що мають бажання постійно проживати у відповідному населеному пункті. До цього має бути облаштований окремий вхід та отримана згода співвласників на розміщення хостелу.

Також проект посилює адміністративну відповідальність за нецільове використання квартир. Мінімальний штраф за таке порушення становитиме 4000 неоподатковуваних мінімумів (68 тис. грн.).