Закон і Бізнес


Про допустимі докази


№48 (1398) 01.12—07.12.2018
11972

У кожному випадку наявності підстав для оперативно-розшукової діяльності повинна бути порушена оперативна-розшукова справа. Про це йдеться у постанові Верховного Суду від 20.11.2018.


Оперативні співробітники звинуватили громадянина у тому, що він двічі продав по кілька грамів канабісу та кваліфікували його дії за ст. 307 Кримінального кодексу. Однак суди першої та апеляційної інстанцій визнали докази винуватості обвинуваченого недопустимими та виправдали останнього.

Прокурор не погодився із оцінкою доказів та оскаржив вердикти до касаційної інстанції.

У постанові №715/1591/17 ВС вказав, що обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом, а також на припущеннях. Виносячи вирок, суд першої інстанції зважив на відсутність письмової згоди на проведення оперативної закупки покупцем та відповідної постанови прокурора. Крім того суд відмітив розбіжності у протоколах, складених під час проведення закупки, які стосувались зокрема, часу, місця та кількості вилученої речовини. Також суд врахував, що в обвинувальному акті, органами досудового розслідування не було встановлено суб'єктивної та об'єктивної сторони інкримінованих злочинів.

У підсумку ВС зазначив, що у касаційній скарзі прокурор по суті, дав власну оцінку доказам на користь винуватості виправданого, відмінну від оцінки, наданої судами попередніх інстанцій, однак не обґрунтував наявності істотних порушень вимог кримінального процесуального закону, за наявності яких судові рішення щодо останнього підлягали б безумовному скасуванню.