Закон і Бізнес


Чужим суддям видніше


№48 (1398) 01.12—07.12.2018
3944

У країні пройшов останній цього року загальнодержавний референдум. Зокрема, виборці відмовилися визнавати примат конституції країни над міжнародним правом.


За «швейцарське право замість чужих суддів» висловився тільки кожен третій. Причому ні в одному кантоні кількість прихильників національного законодавства не перевищила кількості противників такого підходу. Отже, тепер навіть сам референдум не буде обов’язковим, якщо його результат суперечитиме положенням міжнародного права.

Не пройшла й ініціатива про субсидії фермерам, які залишають худобі роги, витрачаючись на просторіші стійла. Хоча за повагу до гідності сільськогосподарських тварин висловилося понад 45% тих, хто проголосував. При цьому в 5 з 23 кантонів захисників корів виявилося більше.

Зате швейцарці дозволили страховим компаніям використовувати послуги детективів, щоб стежити за уявними інвалідами, котрі симулюють хворобу, а також іншими одержувачами соціальної допомоги. Майже 65% виборців висловилися за можливість проведення негласних стежень.