Закон і Бізнес


15 діб з відстрочкою


№48 (1398) 01.12—07.12.2018
5612

Відправляти хуліганів або дезертирів на 15 суток до місць перевиховання можна не раніше, ніж спливе 10 днів, відведених на апеляційне оскарження. Цього вимагає верховенство права.


Конституційний Суд не побачив суспільної необхідності у негайному виконанні постанови про адміністративний арешт чи направлення на гауптвахту, що виправдовувало б обмеження права на судовий захист. Адже доки особа оскаржуватиме постанову про накладання такого виду стягнення, вона, скоріш за все, відбуде весь строк покарання.

Тож КС ухвалив рішення від 23.11.2018 №10-р/2018, яким визнав неконституційними положення ч.1 ст.294 та ст.326 Кодексу про адміністративні правопорушення. Тепер постанови про застосування до правопорушників адмінарешту чи утримання на гауптвахті набиратимуть законної сили не з моменту винесення, а після спливу строку на оскарження. Відповідно вони не виконуватимуться негайно.

Таким чином, оскільки адміністративне затримання може тривати, як правило, не більше 3 год., то після винесення постанови суд має відпустити особу незалежно від того, який проступок вона вчинила. Адже для тримання під вартою не буде жодних підстав.

Герой відомої комедії казав напарникові, «це не мені, а нам дали 15 суток, аби ти вів серед мене виховну роботу». Завдяки цьому рішенню КС, наприклад, дебошир, який вчинив насильство у сім’ї, повернувшись через кілька годин додому, скаже: «це не мені, а нам дали 10 днів на апеляційне оскарження!». І чиї права на судовий захист у цьому випадку постраждають більше?