Закон і Бізнес


Шкідливі книжки


№47 (1397) 24.11—30.11.2018
3301

Роман Федора Достоєвського «Брати Карамазови» потрапив до чорного списку в Кувейті. Цей твір уже забороняли 130 років тому в царській Росії.


Міністерство інформації Кувейту включило до переліку забороненої літератури 948 книг, серед яких «Собор Паризької Богоматері» Віктора Гюго, а також «Сто років самоти» Габріеля Гарсіа Маркеса, повідомляє The Guardian.

Наголошується, що у вересні активісти двічі виходили на вулиці Ель-Кувейта на знак протесту проти посилення цензури. Міністерство інформації посилається на прийнятий у 2006 році закон про книжки і пресу, згідно з яким забороні підлягають публікації, що ображають іслам, загрожують національній безпеці країни або підбурюють до безладів і вчинення аморальних дій.

У грудні 2017-го роман «Брати Карамазови» зайняв друге місце в рейтингу найкращих книг про Бога, за версією The Guardian. Прикметно, що в 1886 році цензурний комітет Санкт-Петербурга заборонив друкувати уривок «Розповідь старика Зосими» через «містично-соціальне вчення, що суперечить духу вчення православної віри і церкви та порядку державного і суспільного життя».