Закон і Бізнес


Про конфлікт інтересів


№47 (1397) 24.11—30.11.2018
6150

Нормативно-правові акти, рішення, видані (прийняті) з порушенням вимог антикорупційного законодавства, підлягають скасуванню. Про це йдеться в постанові Верховного Суду від 31.10.2018.


Рішенням сільської ради особі як депутату цієї ради було дано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки, яка межує з його ділянкою. При цьому депутат не повідомив сесію про наявність конфлікту інтересів, а також сам брав участь у голосуванні. До суду з позовом проти сільради звернувся прокурор, який вимагав визнати протиправним і скасувати рішення.

Перша й апеляційна інстанції, відмовляючи в задоволенні позову, виходили з того, що під час голосування за прийняття рішення голос фізичної особи — депутата відповідної ради не був вирішальним і не вплинув на правомірність прийняття. А також із того, що антикорупційним законодавством не передбачено необхідності безумовного скасування рішення органу місцевого самоврядування, прийнятого за наявності конфлікту інтересів.

Не погоджуючись із вердиктами, прокурор оскаржив їх у касаційному порядку.

У постанові №810/2500/16 ВС указав на таке. У разі виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів у особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, яка входить до складу колегіального органу, вона не має права брати участі в прийнятті рішення цим органом. Нормативно-правові акти, рішення, видані з порушенням зазначених вимог, підлягають скасуванню або можуть бути визнані незаконними в судовому порядку за заявою заінтересованої фізичної особи, об’єднання громадян, юридичної особи, прокурора, органу державної влади, зокрема національного агентства, органу місцевого самоврядування.