Закон і Бізнес


І слово строком відгукнеться


№48 (1398) 01.12—07.12.2018
3838

Як домогтися того, аби журналісти не поширювали інформацію, що не відповідає дійсності. Нардепи від БПП уважають, що цьому допоможе встановлення кримінальної відповідальності за наклеп.


Автори проекту «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України» (№9306) покликаються на досвід інших країн світу де «практика подачі позовів до суду щодо ЗМІ не сприймають як спробу тиску, загрози згортання та обмеження свободи слова». Мовляв, у Сполучених Штатах покарання за наклеп може доходити до $250 тис. штрафу або 10 років позбавлення волі.

Вочевидь, до вподоби народним обранцям практика Німеччини, де існує таке поняття як «наклеп проти чинної влади, її образа». Адже за це можуть відправити до в’язниці аж на 5 років. Аналогічне покарання очікує й на тих журналістів які «поширюють зневагу проти персони, що грає роль в політичному житті народу».

Як приклад паплюження депутатської честі, згадуються звинувачення, що лунають на адресу їхнього колеги по фракції стосовно причетності до нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк. На думку авторів, за такі дії має наставати відповідальність у вигляді обмеження волі на строк від 2 до 5 років або ув’язнення на строк до 3 років. Це власне і передбачено новою ст.151-2, якою пропонується доповнити КК.

Прикметно, що 5 років тому поміж так званих диктаторських «законів 16 січня» була і пропозиція щодо криміналізації наклепу. Проте це викликало обурення тодішньої опозиції, бо, мовляв, це є придушенням свободи слова. Хоча максимальне покарання передбачалося дещо менше, ніж пропонується сьогодні.