Закон і Бізнес


За холодні батареї


№47 (1397) 24.11—30.11.2018
4259

Відсутність опалення через відмову постачати природний газ для котелень чи відключення споживачів від блакитного палива має каратися буцегарнею та звільненням з роботи.


Автор проекту «Про внесення змін до Кримінального кодексу України» пропонує запровадити кримінальну відповідальність за несвоєчасне постачання природного газу споживачам. Під таку кваліфікацію підпадатиме й блокування чиновниками «Нафтогазу» початку опалювального сезону через борги теплопостачальних підприємств.

Пропонується доповнити Кримінальний кодекс новою ст.367-1, що містить санкції за несвоєчасне постачання природного газу споживачам. Подібна бездіяльність, якщо вона завдасть істотної шкоди, каратиметься штрафом від 250 до 500 н.м.д.г. (від 4250 до 8500 грн.) або й обмеженням волі до 3 років. А за тяжкі наслідки загрожуватиме навіть позбавлення волі від 2 до 5 років.

Утім автор не подумав, аби згадати нову норму в примітці до ст.364 КК. Щоправда, наведене в ній визначення істотної шкоди та тяжких наслідків через матеріальні збитки значно ускладнить притягнення винних до відповідальності. Адже холодні батареї завдають шкоди насамперед здоров’ю та морально пригнічують українців.