Закон і Бізнес


Вузьке коло претендентів


№47 (1397) 24.11—30.11.2018
6158

Вища рада правосуддя завершила прийом документів від бажаючих працювати у цьому органі наступної каденції за квотою суддів та прокурорів. Загалом на місця претендують 28 осіб.


Переконати з’їзд суддів у своїй спроможності захистити права та авторитет колег спробують 23 кандидати. За законом це мають бути виключно судді — або працюючі, або у відставці. Перших у цьому списку — 18. По два кандидати представляють Донецький та Харківський апеляційні суди, а також Шостий апеляційний адмінсуд.

Отже за одне місце сперечатимуться в середньому 6 осіб. Адже з’їзд має обрати 4 членів ВРП: дві вакансії залишилися від попереднього форуму, а дві вивільнилися унаслідок переходу двох членів Ради до Верховного Суду.

Якщо з’їзд вирішить поділити місця у Раді між представниками різних видів юрисдикції, то найбільші шанси потрапити до майбутньої ВРП — у «господарників»: їх серед кандидатів тільки 4, з них 2 — у відставці. Натомість «адміністративників» обиратимуть тільки з 5 працюючих суддів.

У прокурорів буде значно вужчий вибір — тільки 5 осіб, з яких один — суддя, і один — адвокат. Проте за законом вони делегують 2 представників до Ради незалежно від їх поточного статусу. Тож співвідношення бажаючих та вакансій майже однакове.

Нагадаємо, що обидва форуми призначені на середину грудня. Проте вже у квітні наступного року вивільниться ще дві вакансії у Раді за суддівською квотою, і доведеться скликати черговий позачерговий з’їзд.