Закон і Бізнес


Прізвища не дано

Для поїздок за рубіж ісландці отримували фіктивні закордонні паспорти


№46 (1396) 17.11—23.11.2018
4092

В Ісландії, як і в Україні, в усіх громадян є ім’я та по батькові. Правда, прізвища на острові — велика рідкість. Вони є приблизно в кожного десятого, а іншим така «розкіш» законодавчо заборонена.


Оскільки в більшості країн світу по батькові не існує і не сприймається, ісландці за кордоном час від часу стикаються з несподіваними труднощами. Наприклад, якщо сім’я виїжджає у відпустку до Європи, а в документах дітей прізвище (насправді по батькові) не збігається з другою частиною імені батьків. Іноземні авіакомпанії, а тим більше готелі можуть не зрозуміти, що це одна сім’я, і навіть викликати поліцію, запідозривши, що хтось когось викрадає, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Ісландська влада знайшла вихід із ситуації. Так, за певну суму можна отримати тимчасовий паспорт на одне і те ж по батькові для всіх і з’їздити за кордон, використовуючи цей фіктивний, але при цьому цілком офіційний документ.

Крім того, в скандинавських країнах існують офіційні комітети з питань імен, які складають не менш офіційні списки дозволених найменувань.

У передмісті Рейк’явіка англо-ісландське подружжя 12 років судилося з одним з таких комітетів, оскільки назвало доньку Гарієт, а сина — Данканом. Комітет відмовлявся реєструвати ці імена, оскільки Гарієт не відміняється, а Данкан (Duncan) їм не догодив, бо в ісландській мові немає букви «c».

Протягом цих років у документах дітей у графі «ім’я» було написано «дівчинка» і «хлопчик». Батьки врешті-решт перемогли. Гарієт і Данкан тепер цілком офіційно існують.