Закон і Бізнес


Про наявність умислу


№46 (1396) 17.11—23.11.2018
11679

Європейський суд з прав людини не раз наголошував на необхідності проведення ефективного розслідування скарг особи про те, що вона була піддана поганому поводженню з боку суб’єктів владних повноважень. На цьому Верховний Суд наголосив у постанові від 6.11.2018.


Два чоловіки на підпитку почубилися. Під час бійки один з них завдав другому 19 ударів кулаками та ногами в груди та живіт. Численні удари спричинили внутрішні крововиливи та смерть потерпілого. Суд першої інстанції дійшов висновку про наявність умислу на заподіяння смерті й, приєднавши невідбуту частину покарання за попереднім вироком, засудив винуватця до 9 років позбавлення волі.

Апеляційний суд залишив вирок без змін.

Засуджений звернувся до ВС із касаційною скаргою, в якій стверджував, що не мав умислу вбити свого опонента, а суди попередніх інстанцій не спромоглися розібратись у ситуації. Крім того, громадянин послався на застосування щодо нього незаконних методів слідства.

У постанові №567/513/16-к ВС наголосив, що апеляційний суд не забезпечив проведення відповідної перевірки заяви засудженого в установлений законом спосіб, що суперечить усталеній практиці ЄСПЛ.

Тому ВС постановив, що касаційну скаргу слід задовольнити частково, а рішення апеляційного суду скасувати як таке, що постановлене з істотними порушеннями кримінального процесуального закону, які завадили ухвалити законне й обґрунтоване судове рішення.