Закон і Бізнес


Українські нотаріуси дізнались як працюють естонські колеги


14.11.2018 11:52
3322

Представники Нотаріальної палати України нещодавно відвідали Естонію та ознайомилися із основними засадами організації роботи естонських колег.


Як повідомили «ЗіБ» в прес-службі НПУ, віце-президент Нотаріальної палати України Олена Кирилюк та член Ради НПУ, голова комісії НПУ з питань зовнішнього представництва Дмитро Кирилюк ознайомилися з діяльністю Нотаріальної палати Естонії та поділилися низкою цікавих тез.

У Естонії працює 90 нотаріусів (населення країни – близько 1,3 млн), діють квоти.

Електронний реєстр нотаріальних дій було створено Нотаріальної палатою. Завдяки впровадженню е-нотаріату та об’єднанню усіх реєстрів нотаріуси менше часу витрачають на заповнення документів, наприклад, в базі зберігається інформація про особу, включаючи навіть фото, сімейний стан, майно у власності тощо.

Нотаріальною палатою придбане приміщення площею 1000 кв.м для зберігання архіву нотаріусів. Кожен нотаріус може зберігати свої архівні документи як у своєму власному архіві в офісі, так і в спільному архівному приміщенні. При цьому усі документи скануються, в паперовому вигляді залишається лише примірник нотаріального акта. Спільним архівом користується приблизно 80%  нотаріусів. У архіві працюють архіваріуси, найняті Палатою.

У віддалених регіонах, або ж якщо нотаріус помер і до призначення нового, працюють кандидати на посаду нотаріуса – тобто ті, хто склав іспит і чекає на звільнення місця по квоті.

Окрім того, існує поняття заступника нотаріуса. Для цієї посади також складається іспит. Заступник може заміщати нотаріуса під час його відпустки або їхати працювати туди, де нотаріус тимчасово відсутній.

Підвищення професійного рівня для нотаріусів Естонії – обов’язкове. Організовує його Нотаріальна палата – один семінар раз на місяць, крім літа. Графік та теми семінарів затверджуються на рік. За участь в семінарі нотаріус отримає 7 балів, загалом кожен повинен набрати по 100 балів за 3 роки. Присутність на семінарах – добровільна, але по факту стовідсоткова.

Міністерство юстиції Естонії формує графіки перевірок (зазвичай на рік перевіряються 3-5 нотаріусів), але перевірки здійснюються безпосередньо самою Нотаріальною палатою.

В Естонії нотаріуси мають змогу користуватися такими реєстрами:

– E-notar – інтерфейс, який об’єднує усі реєстри, дозволяє автоматично заповнювати пошук, вносить сторони в проекти документів, формує квитанції тощо;

– Реєстр населення (адреса, шлюб, діти);

– Спадковий реєстр;

– Кріпосний реєстр (за аналогією з українським ДРРП);

– Будівельний реєстр (дозволи на будівництво, параметри нерухомості, інші документи);

– Реєстр пенсій;

– Реєстр поліції (фото, інші дані);

– Комерційний реєстр (корпорації);

– Земельний реєстр (площі, наявність будівель, обтяжень);

– Реєстр транспортних засобів;

– Реєстр акцій;

– Реєстр суден.

Для купівлі-продажу громадянину достатньо мати з собою паспорт (картку). Уся земля під багатоквартирними будинками приватизована і відчужується пропорційно квартирі. Приватизацію на землю робили також нотаріуси. А ще естонські нотаріуси мають право реєструвати шлюби та розлучення.

Закон і Бізнес