Закон і Бізнес


Адвокатський формат

Валентин Гвоздій: «Не треба думати, як не заплатити ЄСВ, треба просто більше заробляти»


Податки треба сплачувати прозоро, оскільки загальносвітова тенденція до обґрунтованого багатства скоро дійде і до нас.

№45 (1395) 10.11—16.11.2018
Ксенія ТАЛАМАНЧУК
15790

Доки державні органи перебувають в очікуванні скасування мораторію на проведення перевірок, адвокати навчилися плести нове павутиння з норм Податкового кодексу та правил адвокатської етики. А ще дійшли думки: хочеш менше платити — заробляй більше.


Довічно ув’язнені податками

Деякі абітурієнти вступали на юридичний факультет, бо там не треба складати математику, інші — заради майбутнього «Бентлі», і лише деякі — за покликанням, маючи за плечима якщо не спеціалізовану школу, то принаймні «відмінно» з математики. Останні, як виявилося, стають гарними фахівцями із жонглювання податками, організованого супротиву економічній злочинності та тихими зберігачами ключів від офшорів.

Однак адвокатське життя несправедливе, і податкова рано чи пізно приходить до кожного. Несправедливо дорого бере — скаржилися адвокати. Хіба ж можна добровільно віддати 41,5% тяжко заробленого? — бідкалися інші. Втім, коли за податки береться чуйна людина, все виявляється набагато простішим.

Кожен адвокат знає, що він є представником незалежної професії, має захищати справедливість, розплутувати павутиння законів і вміло жонглювати правовими позиціями. Проте держава у Податковому кодексі передбачила чималу плату за надані свободи. І якщо Конституція визначає право кожного на працю, то головний фіскальний закон пропонує ділитися по-чесному. Мабуть, саме тому адвокат як самозайнята особа повинен сплачувати ЄСВ усе життя, принаймні так вважають співробітники податкової.

Проте їм можна протистояти, повторюючи, наче закляття, норму закону, що адвокат може здійснювати адвокатську діяльність індивідуально або в організаційно-правових формах адвокатського бюро чи адвокатського об’єднання (організаційні форми адвокатської діяльності). Може здійснювати, а може і не здійснювати. Після цього доведеться пояснити різницю між «здійснює діяльність» та «працює». Ймовірно, доведеться роз’яснювати, що адвокат може провадити свою діяльність як самозайнята особа або в інших формах. І доти, доки в нього це право не забрали.

Під час взаємодії з податковою щодо зняття з реєстрації як платника ЄСВ можна почути: «Принесіть довідку, що ви ліквідовані». Але ж така довідка може бути видана адвокату, не позбавленому свідоцтва, лише в морзі. Тож доведеться пояснювати ще й це. Головне, щоб правники самі розуміли різницю між організаційно-правовою формою діяльності фізичної та юридичної особи.

Зберігайте спокій та чеки

Адвокати добре вміють помножити на нуль норми законодавства, зокрема податкового. І якщо законом передбачена можливість документально підтверджувати витрати, то хіба варто цим нехтувати? Не від чистого прибутку ж сплачувати рахунки за телефон та офісне приладдя? І якщо з видатками на оренду офіса все зрозуміло, то що робити з витратами на використання автомобіля? Як довести, що ви їхали до суду, а не за квітами для дружини?

Насправді все просто, вважає заступник голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Валентин Гвоздій. Головне — формувати маршрутні листи. Кілометраж за вас із легкістю порахує Google, а помічник сформує графік ваших пересувань. Наприкінці місяця ви можете здивуватися, як багато пального витрачається не лише на клієнтські примхи, але й на представництво в судах.

Позиція податкової проста та однозначна: хоч діаманти купуйте, але доведіть, що ви це використовуєте в адвокатській діяльності. До речі, якщо поєднати відпочинок за кордоном і опанування тонкощами адвокатської діяльності, чи будуть це обґрунтовані витрати?

Однак якщо ви витратили достатньо часу, нервів і слів та довели, що фізична особа не може бути ліквідована, то слід обрати іншу форму провадження адвокатської діяльності. Завжди можна створити власне адвокатське бюро або ж адвокатське об’єднання чи ж припинити самостійні мандри та працевлаштуватися за трудовим договором.

Головне — не поєднувати

Порадившись, адвокати дійшли висновку, що не може особа одночасно працювати за трудовим договором та займатися незалежною адвокатською діяльністю. Проте правник може бути одночасно членом кількох адвокатських об’єднань або розвивати бізнес. Навіть можна мати адвокатське бюро та поєднувати це з участю в АО. Суть повинна превалювати над формою, як ознака незалежності превалює над трудовими відносинами.

Визначаючи, адвокат обирає між «заробляти достатньо» та «заробляти багато». Юридичний бізнес в усьому світі партнерський, а адвокатура не повинна розглядатись як благодійність. І тут є актуальними два питання: як поділити гроші та як їх вивести?

Картка на маму

Не хочеш ділитися — працюй окремо. Ніхто не зможе зазіхати на твої правила, коли ти є членом адвокатського бюро. А головне — не потрібно вирішувати проблему розподілу коштів, хіба що виплачувати винагороду помічникам. Втім, як же отримати ці кошти?

Можливо, відкрити картковий рахунок у банку, ліпше — на маму. Хоча цього не зрозуміють ні клієнти, ні податкова. Зняти гроші з рахунку адвокатського бюро теж не варіант. Але завдяки зусиллям адвокатського самоврядування з’явилися норми, які дозволяють отримати дивіденди, попередньо оформивши це протоколом.

До речі, грати в бідність та загальну збитковість В.Гвоздій не радить. Загальні правила гри змінюються, тож навіть у Польщі вже не можна купити авто, попередньо не довівши легальності коштів. З огляду на глобальну прозорість і транспарентність чесності ліпше грати чесно, ніж згодом підтверджувати отримання величезного статку в спадок.

Партнерська синергія

Адвокатура — це бізнес, хоча зі спеціальним статусом. І він має приносити дохід. Тож, прокинувшись одного дня, ви зможете уявити зростання статків у геометричній прогресії за умови, що команда розумних і гарних розшириться. Партнерство — це завжди синергія, головне — дивитись в одному напрямку. І в ньому немає жодних проблем, окрім жадності та чесності.

На думку філософів, в кожній людині живуть два вовки — добрий і злий. Вони постійно борються між собою, але перемогу здобуде той, кого годують. І, якщо ви не впевнені в тому, якого саме вовка годуватимуть ваші партнери, потрібно не лише домовлятися, але й оформлювати все належним чином. Про досвід найкращих юридичних фірм у питаннях статутного врегулювання прав та обов’язків засновників і учасників адвокатського об’єднання можна дізнатися на сайті НААУ.

Порівнюючи оподаткування адвокатської діяльності в Україні та світі, можна сказати, що в нас справжній податковий офшор. Звісно, треба заробляти більше. Бо краще сплачувати ЄСВ за найвищою ставкою, ніж 41,5% від доходу.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»:

Валентин ГВОЗДІЙ,
заступник голови НААУ, РАУ:

— Податкова і парламент ніяк не хочуть дослухатися до НААУ і дозволити адвокатам перейти на спрощену систему оподаткування, без реєстрації як ФОП. Тому що адвокатська діяльність не є підприємницькою, а те, що нам не дозволяють застосовувати спрощену систему оподаткування, є дискримінацією, забороненою Конституцією. Про це НААУ постійно говорить Комітету ВР з питань податкової та митної політики.

Нам вдалося вирішити проблему оподаткування доходів у межах адвокатського об’єднання та бюро, а ось «спрощенці» залишаються тією сірою зоною, яку треба врегулювати.