Закон і Бізнес


Демократичний регрес

Нас посунули вниз через неефективність влади


Держава і суспільство, №1 (988) 01.01—11.01.2011
2593

У рейтингу демократії країн світу за 2010 р. Україна зайняла 67-е місце, тобто опустилася на 14 пунктів униз порівняно з 2008-им (53-е місце). У нас зафіксовано найбільший регрес у демократії серед усіх європейських держав.


Ми посідаємо «почесне» 7-е місце серед країн світу, в яких спостерігається найбільший занепад демо¬кратії, — після Мадагаскару, Фіджі, Ірану, Ефіопії, Єгипту та Гамбії. Також за підсумками 2010 р. Україна втратила неформальний статус «найкращого серед найгірших» на пострадянському просторі, пропустивши вперед Молдову.
Найгірші показники нашої країни в категоріях «функціонування уряду», «виборчий процес і плюралізм», «політична культура» та «участь у політичному процесі».
Зокрема, за показником «функціонування уряду» Україна у своїй групі країн перебуває на рівні Гани, Домініканської Республіки, Філіппін і Перу та  поступається таким державам, як Лесото, Малі, Намібія, Папуа — Нова Гвінея, Монголія, Суринам, Ямайка та іншим.
На думку дослідників, ефективніше, ніж український, діяли навіть уряди країн, що входять до «нижчої» категорії «гібридних режимів», зокрема Гондурасу, Бангладеш, Камбоджі, Замбії та Малаві.