Закон і Бізнес


До королеви в пару


№45 (1395) 10.11—16.11.2018
3797

На новій банкноті номіналом £50, крім портрета королеви, буде зображений знаменитий британський учений. Хто саме — вирішить Банк Англії, що запропонував висувати відповідні кандидатури.


Рік тому багато хто був упевнений, що 50-фунтова банкнота буде виведена з обігу. Мовляв, цими грішми користуються в основному злочинці. Проте в жовтні уряд оголосив, що буде випущена нова пластикова купюра.

До кінця року спеціальна комісія складе шортлист кандидатів, відомих своїми досягненнями в британській науці. А пропозиції вже можна подавати на сайті банку.

Згідно з правилами королева — єдина людина, яка за життя може бути зображена на британських банкнотах. Тому уряд відхилив обидві петиції, в одній з яких пропонувалося розмістити на новій купюрі портрет Маргарет Тетчер, а в іншій — у жодному випадку цього не робити. Хоча на початку своєї кар’єри «залізна леді» й була хіміком, навряд чи вона ввійде в шортлист великих учених.

На банкнотах також не можна розміщувати зображення вигаданих персонажів. Відповідно, там точно не буде, наприклад, Гаррі Поттера, чиє ім’я теж часто зустрічається в пропозиціях.