Закон і Бізнес


«Спеціалізовані» напрацювання

ВСС звернув увагу на порушення, допущені судами при прийнятті скарг на дії ДВС


Оголошений кінець світу не перешкодив роботі пленуму ВСС.

№52 (1091) 29.12—04.01.2012
ЮЛІЯ САХАРОВА
4005

21 грудня, на черговому засіданні пленуму Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, було прийнято в першому читанні низку постанов, які будуть доопрацьовані й підготовлені до другого читання членами робочих груп. Метою є формування єдиної судової практики, зокрема щодо захисту права власності та інших речових прав, застосування міжнародних договорів при здійсненні правосуддя, розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби.


Науковці — на вагу золота

Першим виступив учений секретар науково-консультативної ради ВСС Олег Ткачук, який проінформував учасників заходу про плідну роботу ради у 2011—2012 рр., зокрема про діяльність секцій цивільного, кримінального й адміністративного судочинства, а також секції судоустрою і статусу суддів.

«Перший склад науково-консультативної ради працює наполегливо, з великою віддачею та допомагає суддям і суду виконувати покладені на них функції», — відзначив законник.

За словами О.Ткачука, окремі члени НКР узагалі не брали участі в роботі ради «Складається таке враження, що це їм потрібно для того, аби зробити вписку у свою автобіографію. Нас цікавить перш за все робота», — наголосив учений секретар НКР ВСС.

З метою вдосконалення роботи НКР ВСС, у зв’язку з прийняттям КПК та змінами в кримінальному судочинстві, керівництво та пленум суду вирішили включити до складу ради (для роботи в секції кримінального та адміністративного судочинства) професора кафедри правосуддя КНУ ім. Т.Шев­-ченка, доктора юридичних наук, автора понад 150 наукових праць із кримінального процесу й оперативно-розшукової діяльності Миколу Шумила та радника Президента — керівника головного управління з питань судоустрою АП, завідувача кафедри конституційного права КНУ ім. Т.Шев­-ченка Андрія Портнова.

«А.Портнов є автором двох наукових монографій, понад 30 наукових праць, понад 90 законопроектів, десятки з яких стали частиною національного законодавства, спеціалістом у галузі судочинства», — зазначив О.Ткачук.

Рішення про розширення пленумом ВСС було прийнято одноголосно.

«Строкові» роз’яснення

Пленуму ВСС було запропоновано проект постанови «Про деякі питання дотримання розумних строків розгляду судами цивільних, кримінальних справ і справ про адміністративні правопорушення», що, за словами судді ВСС Сергія Хопти, має як теоретичне, так і практичне значення для судової практики.

«Аналогічна постанова була прийнята Верховним Судом ще у квітні 1994 р. Звичайно, вона застаріла, оскільки приймалася за інших політичних умов та за часів інших процесуальних кодексів», — зауважив законник.

Проект постанови містить поняття розумних строків розгляду справ, його елементів та складових, яке базується на прецедентній практиці Європейського суду з прав людини, наведено об’єктивні та суб’єктивні причини порушення таких строків.

Також у документі висвітлено питання відповідальності суддів за недотримання строків розгляду справ; звернуто увагу на неприпустимість порушення права на судовий захист шляхом безпідставної відмови у відкритті провадження в справі; надано роз’яснення судам щодо того, як їм слід реагувати, якщо розумні строки порушуються у зв’язку з діями, що від них не залежать; звернуто увагу на дотримання строків апеляційного та касаційного провадження, оскільки вони впливають на розумні строки розгляду справи; роз’яснено, за якими критеріями слід оцінювати дотримання розумних строків; акцентовано увагу суддів на необхідності невідкладного та першочергового розгляду справ щодо осіб, яких тримають під вартою, та щодо неповнолітніх; роз’яснено обчислення строків розгляду справ про адміністративні правопорушення та можливості розгляду таких справ після сплину зазначених строків.

Проект постанови прийнято пленумом ВСС у першому читанні та створено робочу групу для його підготовки до другого читання.

Концептуальні питання власності

Судова палата в цивільних справах ВСС узагальнила практику розгляду цивільних справ про захист права власності та інших речових прав за 2011 р. З наведенням відповідних прикладів із судової практики висвітлено питання щодо:

• законодавчого врегулювання спорів, пов’язаних із захистом права власності та інших речових прав;

• вибору способу захисту, при цьому звернуто увагу на те, що його обирає позивач, проте не довільно, а з урахуванням вимог закону;

• набуття права власності на різні об’єкти та підстав такого набуття;

• набуття права власності за набувальною давністю, що є новелою цивільного законодавства й унаслідок чого зазначені спори вирішуються неоднозначно (роз’яснено, які умови згідно з диспозицією норм права є визначальними для вирішення цієї категорії справ);

• підстав та умов вирішення спорів зазначеної категорії з урахуванням вимог про віндикацію та реституцію (наведено приклади та умови, за яких особа може вважатися добросовісним/недобросовісним набувачем майна);

• вимог, які випливають із негаторного позову, (зазначено його особливості, зокрема щодо позовної давності);

• захисту таких видів речового права, як сервітут, емфітевзис та суперфіцій.

Питання, висвітлені в узагальненні, викладено в проекті постанови «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав», прийнятому пленумом у першому читанні.

Зазначена постанова, за словами секретаря пленуму ВСС Дмитра Луспеника, роз’яснює лише концептуальні питання захисту права власності, однак наслідком її прийняття, вважає суддя, буде прийняття в майбутньому постанови, що роз’яснять практику розгляду окремих категорій справ щодо власності. «Ці питання вже заплановані на наступний рік», — зазначив Д.Луспеник.

Рекомендації суддям

З метою виявлення та аналізу спірних питань застосування норм матеріального й процесуального права судова палата в цивільних справах ВСС здійснила узагальнення практики розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби під час виконання судового рішення в цивільній справі. Роз’яснено питання:

• хто має право на подання скарги в справах зазначеної категорії (вичерпний перелік) та за правилами якого виду судочинства вирішуються аналогічні скарги інших учасників виконавчого провадження;

• територіальної підсудності справ цієї категорії; особливості форми та змісту скарги, що подається до суду; сплати судового збору;

• обчислення строків звернення до суду (якщо з аналогічного питання згідно з відповідним законом можна звернутися до начальника ДВС);

• процедури судового розгляду, особливості ухвалення судового рішення та його резолютивної частини;

• відшкодування шкоди, завданої рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця під час проведення виконавчого провадження (таке роз’яснення дано з урахуванням судової практики та на основі аналізу норм матеріального права);

• розгляду скарг на дії державного виконавця при виконанні судового рішення про стягнення коштів, звернення стягнення на нерухоме майно, арешт та вилучення майна, його оцінку, а також реалізацію арештованого рухомого й нерухомого майна, стягнення аліментів.

Крім того, в узагальненні висвітлено питання законодавчого врегулювання спорів за скаргами на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи ДВС під час виконання судового рішення в цивільній справі (з наведенням міжнародних документів) та дано рекомендації щодо правильного вибору юрисдикції при оскарженні дій державного виконавця у випадку накладення штрафу та стягнення виконавчого збору, при наявності зведеного виконавчого провадження, а також у разі видачі судом виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду. Такі рекомендації грунтуються на основі аналізу норм матеріального права та прикладів практики загальних господарських та адміністративних судів.

«Проведене узагальнення дає можливість зробити висновок, що суди правильно вирішують спори зазначеної категорії, однак трапляються випадки порушення судами норм процесуального права, зокрема на стадії прийняття скарги й підготовки справи до розгляду», — зауважив суддя ВСС Володимир Нагорняк.

Питання, висвітлені в узагальненні, було відображено в прийнятому в першому читанні проекті постанови пленуму ВСС «Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби під час виконання судового рішення у цивільній справі».

«Фундаментальний документ»

Суддя ВСС С.Хопта висвітлив основні положення проекту постанови пленуму «Про застосування судами міжнародних договорів України при здійсненні правосуддя», прийнятого в першому читанні, який було напрацьовано спільно судовими палатами ВСС у цивільних і кримінальних справах.

«Це перший фундаментальний документ загального характеру в історії українського судочинства, який містить роз’яснення з конкретних категорій справ», — підкреслив С.Хопта.

У постанові наводяться роз’яснення:

• процедури набрання чинності міжнародними договорами, порядку їх укладення, виконання та припинення  (таке роз’яснення, на думку судді, має важливе значення, оскільки «чинність не всіх міжнародних договорів пов’язується з їх офіційним оприлюдненням, а лише тих, які визначають права та обов’язки громадян»);

• поняття ратифікації міжнародних договорів та застереження до таких договорів окремих держав;

• щодо імунітету держави, зокрема умов, за яких можливе пред’явлення позову до іноземної держави, накладення арешту на майно, що належить іноземній державі, тощо;

• практики застосування Європейської конвенції про видачу правопорушників;

• спірних питань кримінальної відповідальності дипломатичних представників іноземних держав та інших громадян, які, за законами та міжнародними договорами, не є підсудними судам України.

«Постанова пленуму сприятиме розширенню практики безпосереднього застосування судами норм міжнародного права. Особливо це є важливим та необхідним у зв’язку з набранням чинності Кримінальним процесуальним кодексом», — наголосив суддя ВСС Сергій Слинько.

У свою чергу в.о. голови ВСС Станіслав Міщенко підкреслив: «Цією постановою ми виходимо на міжнародний рівень… маємо затвердити принципи, стандарти правосуддя в судах загальної юрисдикції України».

*****

На основі проведених ВСС узагальнень судовій палаті в цивільних справах спільно з управлінням вивчення та узагальнення судової практики й статистики доручено підготувати відповідні інформаційні листи для направлення апеляційним судам. Таке рішення знайшло відображення в постановах пленуму ВСС від 21.12.2012 №15 та №16.

Прийняті пленумом ВСС у першому читанні проекти постанов будуть доопрацьовані й підготовлені до другого читання членами сформованих робочих груп, до складу яких увійшли судді ВСС, представники Генпрокуратури, Мін’юсту та науковці.