Закон і Бізнес


Старокостянтинівський райсуд занадто тісний для правосуддя — омбудсмен


05.11.2018 13:39
14836

У Старокостянтинівському районному суді Хмельницької області не вистачає приміщень для тимчасового тримання підсудних, приміщень для розміщення особового складу варти та кімнат для спілкування підсудних чи засуджених з адвокатами. Причина цьому — малі розміри будівлі суду.


Такі висновки зробили представники Національного превентивного механізму та регіональнго координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини під час візиту до Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області, передає «Закон і Бізнес».

Як повідомляє омбудсмен, моніторингова група зафіксувала відсутність приміщень для тимчасового тримання підсудних, які перебувають під вартою та приміщень для розміщення особового складу варти. Крім того, у будівлі суду відсутні   приміщення для конфіденційного спілкування підсудних чи засуджених з адвокатом та ознайомлення з матеріалами справи. Відсутні службові входи та ізольовані маршрути для конвоювання, а також бокс або огороджений майданчик для спеціального автомобіля на території суду.

Через відсутність приміщень для тимчасового тримання, підсудних вимушено тримають у стаціонарному загородженні в залі судових засідань на другому поверсі. За таких умов підсудні не мають змоги приймати їжу, не мають вільного доступу до питної води  та до санвузлу.

Також у будівлі суду не повною мірою дотримуються права осіб з обмеженими фізичними можливостями. Пандус облаштовано лише на вході до будівлі. Технічні умови приміщення суду не пристосовані для переміщення осіб з обмеженими фізичними можливостями на другий поверх, де знаходиться одна з двох зал судових засідань. В самих залах судових засідань відсутні окремо передбачені місця для осіб з інвалідністю.

На першому поверсі суду наявний туалет, яким можуть користуватися лише працівники суду, а тому особи з інвалідністю, як і загалом всі учасники судових процесів та відвідувачі суду, мають можливість користуватись лише туалетом на вулиці, який перебуває в неналежному стані.

Адміністрація суду повідомила, що відсутність необхідних приміщень пов`язана з технічною неможливістю їх розміщення в існуючій будівлі суду через  малі розміри  цієї будівлі, а тому, необхідним є будівництво нового приміщення суду. На даний час, зі слів голови районного суду,  в міській раді розглядають питання щодо виділення земельної ділянки під будівництво нового приміщення суду.

Моніторингова група дійшла висновку, що забезпечити дотримання усіх державних будівельних норм  у існуючій будівлі суду, яка використовується з 1975 року є об`єктивно неможливим, зважаючи на невеликі розміри самої будівлі та її технічні характеристики.

За результатами моніторингу до Територіального управління Державної судової адміністрації України у  Хмельницькій  області буде направлено звіт із рекомендаціями щодо усунення виявлених порушень.