Закон і Бізнес


Уїжджай, чужинець!


№45 (1395) 10.11—16.11.2018
4992

Низькі штрафи та гостинність українців — ось що, на думку Міністерства внутрішніх справ, сприяє зростанню кількості нелегалів у країні. А ще — непокора видворенню іноземця за межі держави.


Навряд чи найближчим часом повториться прецедент, схожий на депортацію екс-президента Грузії. Та уряд вирішив знищити у зародку саму думку про опір представникам міграційної служби.

Для цього у проекті «Про внесення змін до деяких  законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції» (№9259) закладено покарання за злісну непокору вимозі працівника ДМС. За новою ст.185-14 Кодексу про адміністративні правопорушення такі дії тягнутимуть на штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн.). Якщо ж таку непокору виявить група осіб мінімальне покарання зросте утричі

Крім того, передбачається збільшити санкції за порушення режиму у пунктах пропуску на кордоні. Тобто, у відомій ситуації з в’їздом Мікаїла Саакашвілі, його прибічники були б оштрафовані від 20 до 100 н.м.д.г. (а не на 119—170 грн. як сьогодні).

Аналогічно збільшать розміри штрафів за невжиття заходів із забезпечення своєчасного виїзду іноземців з території України, надання їм житлової площі, неповідомлення компетентних органів про таких осіб чи незабезпечення своєчасної реєстрації. Причому не тільки у разі, якщо ви самі запросили, а й просто пустили жити до себе, наприклад, родичів із-за кордону. Крім штрафу до 500 н.м.д.г. надто гостинних українців ще зобов’яжуть самотужки забезпечити повернення гостей додому.

Закон і Бізнес