Закон і Бізнес


Переймаємо досвід

Журналістам та активістам установлять нові правила поведінки на засіданнях


№44 (1394) 03.11—09.11.2018
8034

Робоча група комунікаційного комітету системи правосуддя оновила Пам’ятку про правила поведінки представників ЗМІ та громадських організацій під час судових засідань.


Як повідомляє прес-центр судової влади, під час засідання заступник начальника управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя Ірина Паламарчук та радник Голови Верховного Суду з питань комунікації Каріна Асланян розповіли про комунікаційний досвід судів Канади. З ним вони ознайомилися під час візиту до цієї країни восени 2018-го у складі міжвідомчої делегації.

Учасники групи дізналися про найкращі зразки просвітницької роботи судів Британської Колумбії та Нової Шотландії, взаємодію судів зі ЗМІ, обмеження та права медіа щодо роботи судів.

Прикметно, що в Канаді питаннями, пов’язаними з акредитацією журналістів на судове засідання, контролем за якістю висвітлення процесів, опікується асоціація журналістів цієї країни. У Канаді дуже обережно ставляться до висвітлення судових процесів. Лише кілька років тому представникам ЗМІ дозволено «твітити» із зали засідання. Відеозйомка проводиться тільки в окремих випадках за рішенням суду.

Водночас суди активно співпрацюють із навчальними закладами. За сприяння благодійних організацій друкується багато літератури для учнів та студентів, методичні посібники для вчителів та викладачів, зразки яких було надано українській делегації для поширення канадського досвіду в Україні.

Члени робочої групи вважають за необхідне рекомендувати для використання в нас позитивний досвід такої співпраці.

Під час засідання затверджено Пам’ятку про правила поведінки представників ЗМІ та громадських організацій, підготовлену членами ініціативної групи прес-секретарів судів. Остаточний варіант документа винесуть на затвердження комунікаційного комітету.

Очікується, що за сприяння Українсько-канадського проекту підтримки судової реформи в Україні буде розроблено інфографіку та плакати для розміщення у приміщеннях судів. От тільки хто привчить журналістів та громадських активістів зважати на такі наочні посібники?