Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 44/2018. Анонс публікацій


02.11.2018 13:41
3297

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 44. 3 - 9 листопада 2018 року.


Друге спільне зібрання представників рад суддів, адвокатів та прокурорів минуло не так плідно, як перше. Очільники кожної організації озвучили нагальні проблеми, але до спільного знаменника їх не звели. Проте ніхто не обіцяв, що процес консолідації буде рівним, як сторони у суді. Як пройшло засідання читайте у статті «Лідери правничого самоврядування на засіданні неузгоджених думок».

 

У процесуальних кодексах закріплено нову форму судового процесу — спрощене позовне провадження. Відповідно до законодавчих приписів є категорії спорів, в яких сторони можуть клопотати про розгляд справи за такою процедурою. Сьогодні про спрощене провадження клопочуть деякі учасники спорів у сфері інтелектуальної власності. При цьому цікавим є те, що застосування спрощеного провадження до справ щодо інтелектуальної власності заборонено нормами Господарського процесуального кодексу. У той же час у судах загальної юрисдикції, які розглядають справи за нормами Цивільного процесуального кодексу, застосування спрощеного порядку є можливим, що призводить до подвійного підходу. Як довго триватиме така ситуація, розповів член Ради адвокатів Київської області, керуючий партнер юридичної компанії «Чорнобай та партнери» Олег ЧОРНОБАЙ. Докладніше — у матеріалі «Для сторони спрощене провадження означає неможливість касаційного оскарження».

 

На засіданні Ради суддів ухвалили рішення про скликання позачергового XVI з’їзду, обговорили проблеми електронного суду та визначилися зі складом робочої групи з етики.  Про те, що відбувалося на засіданні РСУ, читайте у статті ««Вакантні» засади».

 

 «Впливали на її поведінку насильством, погрозами, шантажем»

Ідеальна робота протягом останніх кількох місяців, на думку законниці, є аргументом, чому їй варто продовжувати працювати, незважаючи на кримінальне провадження. Бо не кожен підозрюваний — це злочинець, а хабар може виявитися провокацією. Детальніше — у матеріалі «Рибка, зловлена на живця».

 

Попри прагнення до вироблення спільних етичних принципів правосуддя, схоже, що змістовне наповнення понять «честь» та «гідність правничих професій» має суттєві відмінності. Принаймні в частині меж реалізації свободи думки. Коли місце сидіння визначає критерії доброчесності й етики суддів і адвокатів, читайте у статті «Quod licet Iovi…».

 

Доки народні обранці звично латають дірки державного бюджету щорічним підвищенням акцизів, громадяни труяться контрафактом. Чому турбота про здоров’я населення лише збільшує чорний ринок, дізнаєтесь у статті «Квінтесенція фінансового лобізму».

 

ВККС, ДСАУ та ВРП розповіли членам РСУ про свої досягнення, принагідно побідкавшись браком кадрів і коштів.

Ключовими темами зібрання стали показники щодо відповідності суддів посадам та відповідальність громадян за неповагу до служителів Феміди. І головне: в питання про створення державної судової охорони нарешті зник шлейф риторичності. Про те, як пройшло зібрання читайте у матеріалі «Нюанси мантії».

 

Оскарження рішення про незадоволення скарги — реалії життя одного львів’янина. Свою діяльність він присвятив боротьбі за правду. Про те, як законниця оскаржила догану, яку дістала після скарги активіста читайте у статті «Фахівець із несправедливості».

 

766 претендентів вийшли на фінішну пряму марафону, яка веде до суддівських крісел. Саме стільки осіб склали кваліфікаційний іспит, проходячи добір, оголошений 1,5 року тому. Причому майже 2/3 долають цю процедуру вже вдруге. Утім, до заповітної мети залишаються ще 2 кола і… несподівані бар’єри. Які проблеми можуть виникнути при визначенні переможців дізнаєтесь у матеріалі «Потрійний резерв».

 

Підозру судді має вручати лише Генеральний прокурор або його заступник. Однак через завантаженість очільники прокуратури нехтують законодавчими положеннями, що тягне за собою вкрай негативні наслідки для правової системи держави.  Про порушення законодавчих приписів розповіли  МИКОЛА ПОГОРЕЦЬКИЙ, завідувач кафедри правосуддя юридичного факультету КНУ ім. Т.Шевченка, д.ю.н., професор та ВОЛОДИМИР ГРИНЮК, доцент кафедри правосуддя юридичного факультету КНУ ім. Т.Шевченка, д.ю.н. у статті «Засуджені без підозри».

 

Замість того щоб думати над підвищенням якості життя громадян, народні обранці регулюють процедуру отримання майна у спадок. Відтепер вступ у проблемну спадщину ускладнено банкрутством. Кредитори змусять родичів проходити процедуру банкрутства, аби отримати майно. Докладніше про процедуру банкрутства — у матеріалі «Борги в спадок».

 

Першочерговим завданням Кримінального процесуального кодексу є захист прав і законних інтересів учасників провадження. Актуальнішим це питання є насамперед для сторони захисту, яка поставлена в нерівне процесуальне становище зі своїми опонентами. У чому виявляється ця нерівність і як можна відновити баланс розповіла ТЕТЯНА ІЩЕНКО, помічник адвоката АО Barristers у статті «Процесуальна нерівність».

 

В інхаусів багато проблем. Цьому сприяють нові умови ведення бізнесу й вимоги. Проте навіть адвокати визнають їхній рідкісний професіоналізм і вчаться в них тонкощам корпоративного права. Головні теми для дискусій в правничому колі — оподаткування та банкрутство. Як юрисконсульти готові змінювати свій статус, аби потрапити до суду читайте у статті «Форс-мажори».

 

Нові процесуальні кодекси передбачають можливість розглянути справу за правилами спрощеного позовного провадження, завдяки чому економляться час і ресурси учасників спору. Проте не завжди швидкість слухання є гарантією захисту прав. Які загрози для правовласників несе спрощене провадження у спорах з питань інтелектуальної власності дізнаєтесь у матеріалі «Швидкість v. якість».