Закон і Бізнес


Недоторканний символ

У Китаї більше не можна заробляти на контактах з пандами


Сфотографуватися з пандою хочуть не тільки діти, а і знаменитості.

№44 (1394) 03.11—09.11.2018
6332

Влада китайської провінції Сичуань ввела нове правило для заповідників і центрів, які утримують панд. Їм заборонили будь-які види комерційної діяльності, що дозволяють туристам наближатися до тварин.


Про це мовиться в постанові управління лісового господарства регіону, повідомляє РІА «Новости». Зокрема, тепер забороняється фотографуватися з пандами, а також годувати їх. Наголошується, що зоозахисники в Піднебесній давно виступали проти контакту сторонніх із тваринами, оскільки пандам від людини можуть передатися різні хвороби.

За словами інтернет-користувачів, у центрі з розведення великих панд у провінції Сичуань із відвідувачів брали 1000 юанів (понад 4000 грн.) за фото з пандою. Проте там спростували цю інформацію.

Велика панда — всеїдний ссавець із родини ведмежих. Живе в гірських районах Центрального Китаю. До 2016 року вважалася зникаючим видом, нині — вразливим. Учені припускають, що в дикій природі залишилося близько 2060 особин.

Тварина є символом Піднебесної та перебуває під захистом держави: за вбивство панди передбачена смертна кара. Рідкісність виду дозволяє Китаю поставляти великих панд для зоопарків інших країни. Правда, тільки в оренду строком максимум 10 років і з гарантіями, що всі ведмежата, котрі народяться, залишаються власністю КНР. Сума оренди становить у середньому $1 млн на рік, її переказують на рахунок Асоціації охорони дикої природи Китаю.