Закон і Бізнес


Європейський підхід


№44 (1394) 03.11—09.11.2018
5008

Юрист Jurimex підготувала огляд практики Європейського суду з прав людини у податкових спорах. Посилання на матеріал розміщене на facebook-сторінці юридичної компанії.


Одним з прикладів, наведених у матеріалі юриста юридичної компанії Jurimex Анни Головацької є рішення у справі «Othymia Investments B.V. v Netherlands» (заява №75292/10). Справу розглядали в контексті порушення ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що встановлює право на повагу до особистого життя. Однак по суті мова йшла про обмін податковою інформацією між уповноваженими органами Нідерландів та Іспанії, що стосується Othymia Investments, без її попереднього повідомлення про факт передачі даних іноземній юрисдикції.

Розглянувши всі обставини справи, ЄСПЛ дійшов висновку, що повідомлення особи про факт передачі інформації іноземній юрисдикції на направлений нею запит не є обов’язковим. Суд зазначив, що ст. 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод не може тлумачитися в тому контексті, що компанія-заявник мала право отримати попереднє сповіщення про передачу податкової інформації іспанським органам.

Окрім того, ЄСПЛ вказав на відсутність факту порушення ст. 8 Конвенції, оскільки передача таких відомостей мала легітимну мету.

Іншим прикладом є справа «M.N. and Others v San Marino». Судові органи Сан-Марино передали органам слідства Італії інформацію, що містила відомості про банківські активи особи, яка не була підозрюваною у вчиненні злочину, розслідування якого проводилося в Італії. Логічним є те, що в цій ситуації ЄСПЛ дійшов висновку щодо наявності факту порушення ст. 8 Конвенції, адже розкриття такої інформації уповноваженими органами Сан-Марино не мало легітимної мети.

Закон і Бізнес