Закон і Бізнес


Провокація не вдалася


№44 (1394) 03.11—09.11.2018
20458

Шевченківський районний суд м.Києва виправдав члена Вищої ради юстиції Павла Гречківського та арбітражного керуючого Олега Шкляра. Вони проходили за обвинуваченням у шахрайстві.


Нагадаємо, що у 2016 році Генеральна прокуратура затримала нібито на гарячому О.Шкляра — під час передачі авансу в $150 тис. за вирішення патентної суперечки у господарському суді. За версією слідства, частина коштів призначалася і П.Гречківському, а загальна сума «гонорару» за виграш у всіх трьох інстанціях мала скласти $500 тис.

Однак суд визнав докази ГПУ недопустимими через низку процесуальних порушень, зокрема, підслідності. Більше того, вся історія була кваліфікована як провокація з боку силовиків. До того ж особа, яка передавала гроші, вже не вперше виступає в якості нібито потерпілого від вимагання хабара.

Один із свідків захисту — екс-слідчий у важливих справах ГПУ Дмитро Сус заявив, що провокація проти члена ВРП організована за вказівкою Генпрокурора. Натомість сторона обвинувачення не пред’явила жодних свідків, крім особи, яка передавала гроші.

Таким чином, це перший виправдувальний вирок за останні 4,5 роки, в якому не тільки заперечена подія злочину, а й констатований факт провокації з боку правоохоронних органів. Це дає надію й іншим суддям, яким пред’явлені підозри у хабарництві за сумнівних обставин, на аналогічні вердикти. І, можливо, члени ВРП тепер більш ретельно аналізуватимуть клопотання про відсторонення суддів від посади у таких провадженнях.

Текст вироку можна переглянути за посиланням.

Закон і Бізнес