Закон і Бізнес


Програв — плати державі!


№44 (1394) 03.11—09.11.2018
6445

Підвищувати правосвідомість фізичних та юридичних осіб найефективніше за допомогою стягнення з них коштів. Так уважають у Кабінеті Міністрів і пропонують компенсувати суб’єктам владних повноважень суми сплаченого судового збору за рахунок відповідача.


Проект «Про внесення змін до статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України» (№9240) обґрунтований тим, що в Державної служби з надзвичайних ситуацій немає коштів на сплату судового збору за розгляд позовів, які стосуються зупинення виробництва.

Наразі суб’єкт владних повноважень за подання позовних заяв немайнового характеру має сплатити збір у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 1.01.2018 — 1762 грн.). Але вони не повертаються навіть у разі виграного процесу, бо так записано в ст.139 КАС. Як стверджують в Уряді, це не сприяє дотриманню підприємствами вимог пожежної та техногенної безпеки. Як наслідок, утрачається елемент стимулювання до дотримання законодавства в подальшому.

Тому пропонується віднести до складу судових витрат державного органу, що підлягають розподілу між учасниками адмінспору, не тільки витрати на свідків та експертизи, а й судовий збір. Причому це правило поширюватиметься на позови не лише пожежників, а й усіх інших суб’єктів владних повноважень, із податковою включно, і не тільки в разі вимог немайнового характеру.

Закон і Бізнес