Закон і Бізнес


Викрадення приватності


№44 (1394) 03.11—09.11.2018
5680

Щодня ми вільно спілкуємось у мережі, розмовляємо по телефону, відкриваємо свої таємниці он-лайн тільки тому, що впевнені: конфіденційність захищена, повідомлення прочитають лише ті, кому ми їх адресували. А що, коли хтось проникне в наш телефон і дістане доступ до всіх наших таємниць?


Недавно на мобільний телефон судді Касаційного цивільного суду в складі Верховного суду Віктора Пророка надійшло повідомлення з кодом доступу до інтернет-сервісу текстових повідомлень і мультимедійного зв’язку, зареєстрованого за його номером.

У той самий момент невідома особа ввійшла в обліковий запис судді, використавши цей самий електронний код. Невідомі дістали доступ до його спілкування, до книги контактів, збереженої на телефоні та до всього мультимедійного вмісту інтернет-сервісу.

В.Пророк переконаний, що статися це могло через перехоплення зловмисниками даних. Також можливо, що злочин скоїли особи, які мають безпосередній доступ до обладнання оператора мобільного зв’язку.

Таке втручання в його телефон неабияк стурбувало законника. Він звернувся до правоохоронних органів з відповідною заявою, а також повідомив Вищу раду правосуддя (№5369/0/6-18) та Генерального прокурора.