Закон і Бізнес


Адвокати назвали ризики спрощеного судового провадження у справах ІВ


26.10.2018 16:39
3514

Правнича спільнота з нетерпінням очікує на створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності. Однак, враховуючи процедуру формування суду, на його швидке функціонування годі й розраховувати. Тож експерти побоюються активізації шахраїв і навали «інтелектуальних» позовів, з якими можуть не впоратись суди господарської та загальної юрисдикцій, тому змушені освоювати нові механізми правосуддя, прописані у останніх редакціях процесуальних кодексів.


Про ризики у сфері захисту прав інтелектуальної власності юристи подискутували під час засідання «Подвійні стандарти правосуддя у сфері ІВ», організованого Асоціацією адвокатів України, повідомив кореспондент «ЗіБ».

Найпідступнішою новелою процесуальних кодексів фахівці вважають можливість розгляду «інтелектуальних» спорів у порядку спрощеного провадження. На думку начальника Відділу сприяння захисту прав Укрпатент, адвоката Миколи Потоцького спрощене провадження несе кілька ризиків для власників інтелектуальних прав. По-перше, у порядку спрощеного провадження сторони мають дуже обмежену можливість заявити відвід судді чи експерту. По-друге, так само обмежена процесуальними строками і можливість сторін змінювати предмет спору і суб'єктний склад учасників. По-третє, сторони можуть не встигнути надати усі докази на захист своєї позиції, адже у спорах цієї категорії часто мають місце тривалі експертизи. Зважаючи на значущість справ у сфері інтелектуальної власності, правники закликали колег не клопотати в суддів про спрощене провадження. А суддів — відхиляти такі клопотання.

Закон і Бізнес