Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 43/2018. Анонс публікацій


26.10.2018 14:02
3075

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 43. 27 жовтня - 2 листопада 2018 року.


Чи необхідно створювати спеціалізований суд у сфері інтелектуальної власності? Фахівці висловлюють діаметрально протилежні думки, а нерезиденти неохоче подають позови щодо порушення таких прав і намагаються знайти альтернативи. Те, як відбуваються такі вузькопрофільні процеси, з якими складнощами стикаються сторони і для кого IP-юстиція є найбільш вигідною, пояснила керуючий партнер патентно-юридичної компанії IPStyle, адвокат, патентна повірена Марія ОРТИНСЬКА. Докладніше  — у матеріалі «Поява ІР-суду зможе підняти рівень обізнаності та зацікавленості населення інтелектуальною власністю».

 

Своєчасна сплата податків — запорука сильної держави. Розмірність податків і доходів та простота формули їх розрахунку — запорука успішності бізнесу. Та, намагаючись віднайти баланс, законодавець приймає рішення, які ускладнюють відносини підприємців і державних інститутів, а запропоновані механізми почасти стають інструментами тиску на платників податків. Про те, як обійти підводні камені оподаткування, та про важливість комунікації з колегами розповіла голова податкового комітету Асоціації адвокатів України, учасник АО «КМ партнери», адвокат Антоніна ГОРОДЕЦЬКА.

 

Злочинне угруповання викрила прокуратура Одеської області. І не де-небудь, а безпосередньо в апеляційному суді. Адже пильні громадяни повідомили, що всі члени кримінальної палати займаються тим, що ухвалюють неправосудні рішення. Чи знайде ГПУ винних у фабрикації провадження за ст.375 КК, читайте у статті «Злочин під копірку».

 

Судді та прокурори захищають громадян від корупції, несправедливості та зла. Тому від якості їхньої роботи залежить якість життя суспільства. Про те, як покарати недобросовісних законників, читайте у матеріалі «Мішень для скаржника».

Судді та їхні колеги у відставці все частіше звертаються по адвокатський захист. Значна частина цих звернень — скарги на упереджене кваліфікаційне оцінювання з наступними рекомендаціями про звільнення через непідтвердження відповідності займаній посаді. Чи законні такі дії, розповів ОЛЕКСАНДР ГОТІН, голова комітету з питань антикорупційної політики НААУ, адвокат, к.ю.н. у статті «Засіб «великої чистки»» .


Відповідно до міжнародних рейтингів Україна посідає 149-е місце у світі за ефективністю процедур щодо неплатоспроможності. Проте судді сподіваються, що новоприйнятий кодекс змінить ситуацію. Його власне й обговорювали під час наради в Касаційному господарському суді.  Що змінить новий Кодекс про банкрутство, читайте у матеріалі  «Банкрутство — це для порядних».

 

Арештовані документи та комп’ютери стали причиною догани. Адже і власники, і суд, і керівник вимагали повернути їх на місце. Проте прокурор вирішив не піддаватися на тиск. Про те, як ВРП захистила прокурора, який не повернув вилучене майно власникам всупереч вказівці згори читайте у статті «Речові докази правди».

 

Коли справа стосується дітей, важко вирішувати їхні долі, якщо закон залишає поле для роздумів. Судді не мають ні повноважень, ні досвіду, аби встановлювати власні правила. Проте без єдиного підходу матері не можуть повернути вкрадених дітей, а батьки нехтують обов’язком щодо сплати аліментів. Детальніше про правові презумпції у великих справах про маленьких людей — у статті «Сімейні матеріали».

 

З моменту, коли перестали існувати правові підстави для користування службовим житлом, особа, якій воно було надане, володіє ним незаконно. Тож власник має право вимагати усунення перешкод у користуванні та розпорядженні таким майном шляхом виселення. Про таке йдеться в постанові Великої палати Верховного Суду від 4.07.2018. Ознайомитись докладніше  з правовою позицією ВС можна у матеріалі  «Квартира розбрату».

 

Для більшості юристів та підприємців новий закон про ТОВ став знаменною подією, адже корпоративні відносини піднялися на сходинку вище, а бізнесу пророкували захист від рейдерів. МИКОЛА МИХАЛЬЧУК, помічник адвоката, юрист АО Barristers розповів як же складається практика застосування нових правил. Про нові правила гри на правовому полі ведення бізнесу, читайте у статті «Товариства в новому вимірі».

 

Через 4 місяці «дослідної експлуатації» закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» вже можна говорити про певну практику його застосування. Зокрема, у частині приведення у відповідність статутів компаній та укладення корпоративних договорів. Докладніше про це розповіли СЕРГІЙ БЕНЕДИСЮК, партнер, керівник практики корпоративного права та M&A ЮФ Evris та СТАНІСЛАВ РОДІОНОВ, юрист ЮФ Evris у статті «ТОВ: адаптація до запитання». 

 

Перипетії, що розгорнулися навколо однієї з найвеличніших пам’яток архітектурного мистецтва Києва — Андріївської церкви, змушують укотре переглядати прецеденти в подібних справах. Хоча її передання в користування Вселенському патріархату й не змінює режиму права власності на сакральну будівлю, це може закінчитися для України не зовсім добре. ОЛЕНА ДРОЗДОВА, директор АБ «Дроздова та партнери» розповіла як ЄСПЛ захищає церкву від безпідставних утручань держави. Докладніше — у матеріалі «Зазіхання на святе».